<p>Ria Wiendels. Foto: Karin Stronks</p>

Ria Wiendels. Foto: Karin Stronks

Uit de kunst met … Ria Wiendels

'Het begint met de vraag: welke kleuren passen vandaag bij mij?’

Door Karin Stronks

BREEDENBROEK - In Aalten en omstreken zijn veel kunstenaars actief, zij zijn net zo divers als de kunstwerken die ze produceren. In de rubriek ‘Uit de kunst met…’ komen kunstenaars aan het woord. Dit keer vertelt Ria Wiendels haar verhaal.

Het huis waar Ria woont is bijzonder. Er is veel lichtinval door de grote ramen, ook aan de bovenkant, het uitzicht is prachtig, op de tuin en de landelijke omgeving. De vloer is van kleurrijk mozaïek met een knipoog naar de traditionele Heuga tapijttegel, veel schilderijen hangen aan de wanden, stenen objecten staan in de vensterbanken bij een enkel kunstwerk van brons.

'Mensen met

een beperking

komen hier om

mozaïeken te

leren; ze gaan

er helemaal

in op!'


Galerie 21 is beschikbaar voor exposities, Ria heeft een werkruimte waar ze zelf werkt en waar ze schilderlessen en workshops mozaïeken aanbiedt. Een inspirerende, zeer transparante locatie. “Ik geef les aan beginners, gevorderden en groepen maar ook individuele lessen. Leuk is ook dat hier de hobbyclub komt, dat zijn mensen met een beperking, om het mozaïeken te leren. De deelnemers gaan er helemaal in op,” vertelt Ria en laat een kunstwerk van één van de cursisten zien.
Ria groeit op in een gezin met elf kinderen. Ze vertelt: “Vroeger bij ons thuis was er geen plaats voor kunst, wel als hobby maar beroepsmatig, dat zat er niet in. Ik vind wel dat mijn ouders creatief waren, hoe ze zo’n groot gezin draaiende hielden! We leerden zelf kleding naaien en koken. Mijn ouders wilden dat we onszelf konden redden, zelfstandig zijn. Ik werd verpleegkundige, werkte in de wijk. Tekenen en schilderen heb ik er altijd bij naast gedaan. Heb veel cursussen gevolgd. Het begon op de Gruitpoort met een cursus tekenen. Daar leerde ik bijvoorbeeld over verhoudingen, contrasten, perspectieven.” Ria ging later naar de zomeracademies in Duitsland. “Daar leerden we heel precies te schilderen. Later laat je dat steeds meer los”, vertelt ze. Ze volgt nog steeds cursussen en workshops.

Minimaliseren
Inspiratie doet Ria op in allerlei dingen die ze ziet. “Een mooi gekleurd shawltje, modetinten, de herfstkleuren buiten. Je begint met een wit doek, met de vraag welke kleuren passen vandaag bij mij? Hoe krijg ik vanuit mijn gevoel het schilderij zoals ik het wil. Je begint aan een reis waarvan de bestemming nog niet bekend is, met andere woorden, voordat ik aan de slag ga heb ik geen idee wat ik ga maken”, vertelt ze.

'Het is fijn dat

iemand anders

van mijn werk

kan genieten!'

Ria vervolgt: "De laatste tijd ben ik bezig met minimaliseren. De stilte van corona misschien? Met weinig op het doek veel vertellen.” Haar werk is zeer divers, vol en kleurrijk maar ook juist sterk door het gebruik van weinig kleuren, door de eenvoud. Naast het schilderen werkt ze ook met brons en heeft een aantal stenen beelden gemaakt. Ze legt uit: "Het beeldhouwen is vrij zwaar, daarom ben ik ermee gestopt. Met brons en mozaïek houd ik me nog wel bezig.”
Haar werk exposeert ze regelmatig, zoals afgelopen maand in De Kruisberg in de tentoonstelling ‘Herfstsalon', bij de kunstroute Oude IJselstreek, die volgend jaar hopelijk doorgaat. Verder op diverse plaatsen in het buitenland, in de Slangenburg en de komende maand weer in de Arcaden in Bocholt. Ria vertelt desgewenst: "Of ik wel eens iets verkoop? Ja hoor. In principe is alles te koop. Soms doet het zeer om iets te verkopen maar het is fijn om te weten dat iemand anders van mijn werk kan genieten, dat mensen er iets bij voelen. En ik weet gelukkig waar mijn werken zijn gebleven!"


www.galerie-21.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden