Randbericht | Schaamgroen

Schaamgroen

Lelijkheid is van alle tijden. Er zijn vele gebouwen in het Achterhoekse kleinschalige landschap verschenen, die niet iedereen altijd als een verfraaiing beschouwde. Het is niet ondenkbaar dat de lelijkheid van nu door toekomstige generaties als mooi en het behouden waard wordt beschouwd. Dat is echter eerder uitzondering dan regel.

Toch denk ik dat er in het verleden meer aandacht besteed werd aan het uiterlijk van gebouwen. Er werd gekeken of het paste in de omgeving. Dat is nu anders. Bedrijfsgebouwen zijn blokkendozen. Het gebeurt zelden dat er een fraai nieuw fabrieksgebouw, een monument voor de toekomst, wordt gebouwd. Het moet alleen maar nuttig zijn en functioneel. Een zelfde tendens is er bij de stallen en andere bedrijfsgebouwen bij boerderijen.

We.gaan niet naar bedrijventerreinen om te genieten van de bouwwerken. Er wordt helaas zelden gevraagd om die terreinen beter in te passen in het landschap. Zichtlocaties zouden belangrijk zijn voor bedrijven. Waarom is nooit duidelijk geworden. De namen zeggen zelden veel en als ik thuis ben zal ik nooit een product bestellen.

Het liefst zou ik al die bedrijventerreinen aan het zicht onttrekken. Als het om agrarische gebouwen gaat wordt er iets meer gelet op landschappelijke inpassing, al zijn veel lelijke gebouwen nog goed zichtbaar. Om lelijkheid aan het zicht te onttrekken wordt er vaak gebruik gemaakt van bomen en struiken die rondom worden geplant. Schaamgroen wordt dat genoemd, al zal de gebruiker zich niet schamen voor het gebouw.

Het is vooral de schaamte die anderen voelen als ze de lelijkheid zien. Het groen eromheen voorkomt dat. Ecologisch waardevol groen is het zelden, zodat meer aandacht voor de ruimtelijke kwaliteit wenselijker is. Dat betekent niet dat er in retrostijl gebouwd moet worden. Een modern gebouw kan het landschap verfraaien.

Veranderingen in de landbouw hebben uiteraard tot die andere bouwwerken geleid. Denk aan de mestopslag. Ook de silo’s waarin veevoer wordt opgeslagen waren ooit bescheiden van omvang. Ze stoorden nog niet, totdat ze groter en groter werden. Je kunt ze als een uitingsvorm van de moderne landbouw beschouwen, maar dat betekent niet dat we ze graag zien.

Daarom begrijp ik dat mensen positief zijn over schilderwerken op silo's. Als je dichtbij staat maken ze het aanzien fraaier. Van veraf zie je vreemde en overheersende kleuren die niet in harmonie zijn met de omgeving. Om dit als Achterhoekpromotie te beschouwen is overdreven. Deze schaamkunst is niet de oplossing. Andere vormgeving die past in een landschap is het beste.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden