<p>De mannen van Dutterwattoo. Foto: Annem&eacute; Nawijn</p>

De mannen van Dutterwattoo. Foto: Annemé Nawijn

Zanggroep Dutterwattoo daagt Aalten uit

AALTEN - Ook dit jaar doen Theo Stronks, Ed Nawijn, Henk Houwers en Gerard Nijman mee aan de mondiale actie Movember. Deze stichting vecht voor de gezondheid van de man. De mannen deden vele jaren mee aan de actie met de voormalige zanggroep De Glazen Boterham. Deze groep heeft een herstart gemaakt en heet nu Dutterwattoo. Dutterwattoo daagt iedereen uit om mee te doen in de maand november. Iedereen kan de hele maand november de Snorrentocht bewandelen, en daarmee de actie van Dutterwattoo bewandelen. De mannen roepen op: “Laat je snor deze maand staan en wandel mee!”

Door Eva Schipper

De mannen van Dutterwattoo komen uit de voormalige zanggroep De Glazen Boterham. “Soms loopt het zo dat je een ander pad wil gaan bewandelen en dat hebben de twee andere zangers gedaan.” De mannen kondigen de nieuwe naam aan: “Bescheiden als we zijn hebben we bedacht onszelf Dutterwattoo te gaan noemen. Dutterwattoo, dat ‘dut der wat too’ en die van Dutterwattoo ‘die doot der wat too’. Dan vraag je je waarschijnlijk af: ‘Wat dut “Dutterwattoo’? We willen graag met elkaar blijven zingen en plezier hebben.” De mannen hebben nog een belangrijke toevoeging voor de lezers: “Succesvolle organisaties of initiatieven krijgen vaak een afkorting. Zo staat de Aaltense zaterdag sport vereniging onderhand in heel Nederland bekend als AZSV. Wat zou het mooi zijn als jullie ons op termijn DTWT gaan noemen.”

Traditiegetrouw hebben de mannen van Dutterwattoo weer een zogeheten snorrentocht uitgezet. Dit is een wandeltocht die uitgezet is met de ‘snorrenbordjes’ als routewijzer. Normaal vindt deze snorrentocht op een zondagmorgen of zondagmiddag plaats, maar dit jaar gaat het helemaal anders. De mannen glunderen en vertellen hun idee: “De hele maand november kan je je inzetten voor het goede doel door te wandelen. Wij hebben een tocht uitgestippeld en deze route is te verkrijgen bij De Ahof en is altijd beschikbaar.” Bij De Ahof komt een kastje te hangen waar de routekaartjes verkrijgbaar zijn. Wie de tocht gaat lopen, wordt wel geacht een donatie te doen aan de actie Movember, via de website, en te vermelden hoeveel kilometer er gelopen is. Deelnemers kunnen kiezen tussen een tocht van zes en twaalf kilometer.

Dutterwattoo daagt iedereen uit om mee te doen. Iedere dag houden de mannen bij hoeveel kilometer er gelopen is. “Ons streven is om samen 2500 kilometer te hebben lopen. Dit is natuurlijk een groot getal, dus we moeten het met z’n allen gaan doen.” Het is bij de aanmelding dus erg belangrijk om te vermelden hoeveel kilometer men heeft gelopen. Als er met twee wandelaars de tocht van twaalf kilometer is gelopen, dan is dit dus 24 kilometer in totaal. “We gaan ervoor en verwachten dat veel mensen gaan wandelen, omdat er op dit moment niet veel activiteiten te doen zijn. Bovendien hebben deelnemers de hele maand de tijd om te wandelen, dus iedereen heeft vast wel een gaatje vrij voor het goede doel.”

Ook is er dit jaar weer een spel op Facebook. De heren houden van creatieve namen en dit jaar heet het spel: Mo-fo-too, waarvan de naam een link heeft met Movember, en met Dutterwattoo. En uiteraard: met een foto. Via de Facebookpagina van de zanggroep kan iedereen meedoen aan het spel. Om de twee dagen komt er een foto op de pagina te staan van een plek in Aalten. Het is aan de deelnemers om de locatie te raden. De spelregels zijn simpel, wie het antwoord als eerste raadt, krijgt een punt. De deelnemer met de meeste punten aan het einde van november is de winnaar en krijgt een prijs. Deelname is alleen geldig als men een donatie heeft gedaan aan Movember. Meer informatie is te vinden op de Facebookpagina van Dutterwattoo.

Waarom de mannen geen streefbedrag hebben? “Veel acties streven steeds naar een hogere opbrengst, maar daar gaat het voor ons niet om. Het onderwerp geld krijgt dan de overhand terwijl wij het onderwerp van Movember bespreekbaar willen maken. Movember zet zich bijvoorbeeld in voor onderzoek naar prostaat- of teelbalkanker en voor steun aan mannen met die ziekte. Bij veel mensen is het fenomeen ‘snor laten staan in de maand november’ wel bekend, maar de reden om dat te doen weten mensen vaak niet. Met onze actie hopen we dat dit bekender wordt.”


Facebook.com/dutterwattoo

movember.com/m/14269643?mc=1

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden