Ted Kok (rechts) en Stefan van Aerle die met zijn bureau het proces om te komen tot de centrumvisie begeleidde. Foto: Frank Vinkenvleugel

Ted Kok (rechts) en Stefan van Aerle die met zijn bureau het proces om te komen tot de centrumvisie begeleidde. Foto: Frank Vinkenvleugel

Geen discussie meer over centrumvisie Dinxperlo in besluitvormende gemeenteraad

Algemeen

Alleen nog behandeling van een motie van de VVD over toerisme

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – De centrumvisie voor Dinxperlo werd in de oordeelvormende raadsvergadering door alle gemeenteraadsfracties omarmd. Er waren complimenten voor iedereen die was betrokken bij de opstelling van de visie. Wethouder Ted kok was dan ook opgetogen over ‘alle mooie woorden’. Hij zei samen met al die anderen met plezier aan de visie te hebben gewerkt. De verschillende fracties hadden nog wel allerlei aandachtspunten, waarbij vooral de discussie over het nut van een dorps- of centrummanager voor Dinxperlo veel tijd kostte.

Nut en noodzaak van een dorpsmanager
Het was Tobias Holtman van de ChristenUnie die volhardend zijn twijfels bleef uiten over de centrummanager en iedereen daarover interrumpeerde. “Het nut en noodzaak van de dorpsmanager blijft onduidelijk. Wat houdt de functie nou precies in?” Holtman legde een relatie met de begroting. Het financieel perspectief voor de komende jaren is niet goed. Is het dan zo verstandig om extra geld te besteden aan zo’n manager? Wethouder Kok had geen twijfels over het nut. “Nu wordt er veel langs elkaar heen gewerkt. De dorpsmanager zorgt voor verbinding tussen de winkeliers, de marktkooplui en andere belanghebbenden.” Er is bovendien een goed voorbeeld voorhanden. Het centrum van Aalten heeft al jaren zo’n manager en die functioneert naar ieders tevredenheid. De dorpsmanager zorgt er voor dat zaken van de grond komen.

Handig en essentieel
De wethouder benadrukte dat het goed is dat zo’n dorpsmanager niet iemand van de gemeente is. Wel wordt de eerste twee jaar de manager betaald met geld van de gemeente en de provincie. Hoewel er financiering is voor twee jaar is het wel de bedoeling om er daarna mee door te gaan. “Dan is een gemeentelijke bijdrage niet vanzelfsprekend meer”, zegt Kok. “Er wordt dan een bijdrage van alle andere partijen verwacht.” Kok sloot echter niet uit dat de gemeente zal blijven bijdragen. “Is een dorpsmanger essentieel of alleen maar handig”, wilde Holtman nog weten. “Het is zeker handig en essentieel”, zei Kok. “Het is ook nadrukkelijk een wens van Dinxperlo zelf. Met stip op één stond het aanstellen van een dorpsmanager.” Nadat ook de andere fracties lieten weten dat ze in kunnen stemmen met de nieuwe functionaris, zei Holtman geen amendement om de manager af te schaffen in te zullen dienen. “Het wordt dan twintig tegen één en dat is niet zinvol. Ik wil dan wel een stemverklaring geven.”

Nog geen financieel eindplaatje
In de gemeenteraadsvergadering van 27 oktober is de centrumvisie nagenoeg een hamerstuk. Er zal alleen nog gesproken worden over een motie van de VVD. Gerbert Navis wil van de grens met Duitsland, langs de Heelweg, een toeristische trekpleister maken. Dit mag uitgewerkt worden bij het formuleren van nieuw toeristisch beleid. Hoe hij dat precies voor zich ziet werd nog niet duidelijk. Ook de vragen over de financiering van de uitvoering van het centrumplan beantwoordde wethouder Kok naar tevredenheid. Omdat alle plannen nog niet in detail zijn uitgewerkt kon hij nog geen exact financieel raamwerk voorleggen. “Dit is nog niet het eindplaatje, maar een inschatting.” In ieder geval is er in de begroting structureel 70.000 euro voor de uitvoering opgenomen. “Dat is een investering van anderhalf miljoen.” Er was al een aparte pot voor de ontwikkeling van de winkelcentra. “Daaruit halen we drie ton.” Daarnaast verwacht de wethouder dat er een bijdrage van de provincie zal komen via het programma Steengoed benutten. Het zou dan om een bijdrage van 500.000 euro of misschien wel meer kunnen gaan. “Met de aanpak van het kernwinkelgebied in Dinxperlo zijn we immers op de door de provincie gewenste weg.” Misschien is er ook nog een mogelijkheid om via de regiodeal voor de Achterhoek geld te krijgen. Kortom, wethouder Kok was er van overtuigd dat er voldoende geld voor de uitvoering zal zijn. Jan Wijbrands (HMV) had nog een vraag over de Aldi. Hij had gehoord, dat die ook liever naar het terrein van de Metaalgaasweverij zou gaan. Wethouder Kok was stellig. Op dat terrein is alleen plaats voor de Jumbo. De Aldi blijft in het centrum.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant