Foto: Eva Schipper

Foto: Eva Schipper

Mogelijk dwangsom voor eigenaar pand voormalige Chinees restaurant

Algemeen

Acht weken de tijd om pand op te knappen

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – Het had zo mooi kunnen zijn. Op de hoek van de Berkenhovestraat en Lichtenvoordsestraatweg zouden woningen worden gebouwd en extra parkeerplaatsen worden aangelegd. Op die plek bevinden zich Tuincentrum Voskuil en het leegstaand Chinees restaurant Kota Radja. Er is nog steeds niets gebeurd en het restaurantpand is verder verloederd. Het pand is zelfs zodanig verwaarloosd dat de eigenaar acht weken de tijd krijgt om het pand op te knappen. Zo niet dan zal hij een dwangsom van 20.000 euro aan de gemeente moeten betalen

Ondanks voorbereidingsbesluit geen voortgang in ontwikkeling
Nadat het toekomstbeeld voor de Kattenberg, het oostelijk deel van het winkelcentrum, door de gemeenteraad in 2018 werd vastgesteld wilde wethouder Ted Kok hiermee als eerste aan de slag. Helaas wil de eigenaar van het leegstaande restaurant nog steeds niet meewerken. Al eerder meldde wethouder Kok, dat er nog geen schot zat in het plan. De gemeenteraad had er zelfs al een voorbereidingsbesluit voor genomen. Het voorbereidingsbesluit werd genomen om te voorkomen dat er intussen toch nog plannen werden ontwikkeld, die passen in het bestaande bestemmingsplan. Ook werd aan de gemeenteraad gevraagd op het pand waarin de Chinees zich bevond een voorkeursrecht te vestigen. Daardoor kan de eigenaar het pand alleen verkopen aan de gemeente en niet aan een andere partij. Tuincentrum Voskuil wilde wel meewerken aan het plan, maar de eigenaar van het voormalige Chinees restaurant niet. Het kostte al veel moeite om met de eigenaar in contact te komen.

Klachten over verwaarlozing
In 2018 stelde de gemeenteraad ook een excessenregeling vast. Daardoor heeft de gemeente de mogelijkheid om eigenaren van verwaarloosde panden aan te schrijven. Gevraagd wordt dan om de verwaarlozing aan te pakken. Dit is gebeurd voor het restaurantpand. Eén van de criteria in de excessenregeling is: "een bouwwerk is zichtbaar verwaarloosd, wat blijkt uit signalen als bijvoorbeeld kapotte ruiten, verrotte houtconstructies, afbladderend verf of stucwerk, aangetaste gootconstructies". Buurtbewoners klaagden al langer over de verwaarlozing. “Zij ervaren de situatie als gevaarlijk vanwege het glas wat telkens op het trottoir ligt, rondspelende kinderen in de buurt van het pand, jongeren die het pand proberen te betreden en wandelende burgers die langs het pand komen”, wordt geconstateerd in het besluit van burgemeester en wethouders van 20 oktober.

Nog steeds sprake van verloedering en verwaarlozing
Op 17 september heeft de gemeente al eerder aangeschreven om binnen vier weken wat aan het pand te doen. Bij een controle op 15 oktober bleek dat er houten platen voor kapotte ramen en deuren zijn geplaatst. Volgens B en W is er echter nog steeds sprake van verwaarlozing en verloedering en maakt het pand een verpauperde indruk. Daarom is de eigenaar opnieuw aangeschreven, want er is nog steeds sprake van een exces. Dit keer krijgt de eigenaar acht weken de tijd om de aanzien van het pand aanzienlijk te verbeteren. Alleen daarmee kan een dwangsom van 20.000 euro worden voorkomen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant