Afbeelding

Lezers schrijven | Geloof in mythen

Algemeen

Geloof in mythen

In het programma 'Zondag met Lubach' van 18 oktober werd veel aandacht besteed aan een groep nieuwe gelovigen. Het zijn mensen die er rotsvast van overtuigd zijn dat de complottheorieën die er op facebook rondzingen op waarheid berusten.

Die gekkigheid komt toch zeker in Aalten niet voor? Jawel hoor. Ook in Aalten hoor je die geluiden. Verhalen dat die coronacrisis bedacht is door de regering. Het is allemaal één groot complot, zeggen die nieuwe gelovigen. 'Ze' gebruiken de corona-uitbraak om 'ons gevangen te houden, ons de duimschroeven aan te draaien en op te sluiten in ons eigen huis'. De mensen die dat zeggen zijn ervan overtuigd dat de corona-epidemie gebruikt wordt om ons alle plezier, alle uitjes, alle vakanties en alle feesten door de neus te boren.

Dit waandenkbeeld verkondigen ze overal waar ze tegen regels aanlopen die hen in hun vrijheid belemmeren. Zelfs de tamelijk onschuldige en makkelijk na te volgen regel om 1,5 meter afstand te houden, iets wat je ook kunt uitleggen als meer bewegingsruimte, sterkt hen in hun overtuiging en wakkert hun woede aan.

Maar daar blijft het niet bij. Net als bij andere categorieën fanatieke gelovigen worden ze agressief als ze op anderen meningen stuiten. En als ze tegengesproken worden, proberen ze scheldend en schreeuwend hun gelijk te halen. Weten ze diep in hun hart dat dat met argumenten niet gaat lukken?

In de kleine delicatessenzaak waar ik graag kom spreek ik de eigenaresse. Een hardwerkende vrouw die zich aan de huidige regels houdt en wil dat de klanten dat ook doen. Zij heeft te maken met een kleine groep agressieve fanatici en complotdenkers. Die bij het binnenkomen al roepen dat ze alle regels aan hun laars lappen. Want ze buigen niet voor het complot van hogerhand. Ze zijn niet voor rede vatbaar. Laat staan voor de simpele waarheid dat het bij overtreding van de regels de eigenaresse van deze winkel is die een boete krijgt. En die is niet mals.

Maar ja, geloven in mythen en pragmatisch denken, dat gaat niet samen.


Mw. S. Olmer
Aalten

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant