Gerrit Stronks in zijn werkkamer. Foto: Karin Stronks
Gerrit Stronks in zijn werkkamer. Foto: Karin Stronks

‘Vaak lukt het meteen goed maar soms blijf je aan het knoeien’

Algemeen

Uit de kunst met: Gerrit Stronks

Door Karin Stronks

DALE – In Aalten en omstreken zijn veel kunstenaars actief, zij zijn net zo divers als de kunstwerken die ze produceren. In de rubriek ‘Uit de kunst met’ komen kunstenaars aan het woord. Dit keer vertelt Gerrit Stronks zijn verhaal.

De 80-jarige Gerrit Stronks uit buurtschap Dale schildert bijna zijn leven lang. “Het begon met potloodtekeningen, ik tekende bijvoorbeeld boerderijen, maar ook toen al vogels. Leuke anekdote, toen onze buren gingen verhuizen vonden ze een tekening van hun huis die ik heb gemaakt toen ik dertien, veertien was. Ze hebben hem meegenomen naar hun nieuwe woning!” Naast boerderijen en landschappen schildert Gerrit ook vogels, stillevens en bloemen en hij beoefent de fijnschilderkunst. Hij laat een kunstwerkje zien, geschilderde postzegels met patrijzen erop en een piepklein hoofdje van de koningin. Gerrit glimlacht: “Vroeger heb ik postzegels verzameld, met dit schilderijtje ben ik erg secuur geweest. Zelfs de gekartelde randjes, ofwel tandjes, heb ik geteld en geschilderd op ware grootte…”

Zijn eerste schilderlessen volgde Gerrit in de jaren ’80 van de vorige eeuw. Bij de Ahof leerde hij werken met diverse technieken en maakte ook aquarellen. Hij deed hier zijn eerste ervaring met fijnschilderen op en gebruikte olie- en acrylverf. “We hebben veel musea bezocht, ook collega-schilders ontmoet en ervaringen uitgewisseld. In een Drents museum hebben we Henk Helmantel ontmoet, de beste fijnschilder van Nederland! Later was hij een keer bij de Koppelkerk en gaf een lezing. Jammer dat hij toen niet over zijn eigen werk vertelde…”, aldus Gerrit.

In zijn netjes geordende werkkamer hangen talloze kunstwerken, ijsvogeltjes, bloemen, boerderijen en stillevens, krachtig door de eenvoud met glans, licht en schaduw. Ook de Hogestraat van Aalten met herkenbare winkels en woningen prijkt aan een muur. Gerrit vertelt: “Nou, ik moet zeggen dat het niet altijd lukt met schilderen. Vaak gaat het meteen heel goed maar soms blijf je aan het knoeien… en dan gaat hij in de container! Ja, ik verkoop mijn werk ook wel, mijn schilderijen hangen overal! Ben nu ook nog met een opdracht bezig. Voordat het museum in Aalten is verbouwd mocht ik er exposeren. Van de twintig schilderijen die er hingen heb ik er toen tien verkocht! Ik moet wel zeggen dat ik niet de hoofdprijs vraag voor mijn werk.”

Zijn doeken zijn regelmatig in tentoonstellingen te zien. Vanaf het begin deed Gerrit mee met de Kunstmarkt bij de Oude Helenakerk. “Ik heb meerdere malen met Septemberkunst meegedaan en in kerkje De Rietstap is mijn werk te zien geweest. Mijn eerste expositie was bij een beurs van Floralia, daar zat ik toen in het bestuur. Later zijn mijn schilderijen ook te zien geweest bij beurzen van Groei en Bloei en bij de bibliotheek. De expositie in de Koppelkerk in Bredevoort was een eervolle uitnodiging samen met tien Achterhoekse fijnschilders.” Inspiratie doet Gerrit op tijdens fietstochten in het Aaltense Goor, ook in zijn eigen tuin kan hij voldoende stof tot schilderen vinden. Gerrit: “We hebben veel bloeiende planten in de tuin en er zijn ontzettend veel vogelsoorten hier, ook soorten die je niet veel tegenkomt, erg inspirerend! Voor stillevens maak ik zelf vaak een opstelling. Van bijvoorbeeld fruit, flessen, noten en schaaltjes.”

Een paar jaar geleden heeft Gerrit in buurtschapshuis ’t Romienendal een workshop schilderen gegeven aan een groepje dames. Hij glimlacht: “We hebben een zonnebloem en een haan geschilderd met de groep. Erg leuk maar ook best vermoeiend…”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant