Geen grote windmolens in kwetsbaar landschao zoals het Aaltense Goor, wel ernaast. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Geen grote windmolens in kwetsbaar landschao zoals het Aaltense Goor, wel ernaast. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Gemeente nodigt bewoners uit om met plannen te komen voor zonne- en windenergie

Algemeen

Per deelgebied beoordeling wat wel of niet kan

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – De gemeente Aalten zet in op meer windmolens en zonneparken. Dat uitgangspunt was al eerder uitgesproken in het in januari vastgesteld Plan van aanpak duurzaamheid. Het is nodig om in 2030 energieneutraal te kunnen worden. Die windmolens en zonneparken zullen niet overal mogelijk zijn. In het Uitnodigingskader zon en wind geven burgemeester en wethouders aan waar in de gemeente het wel mogelijk is en onder welke voorwaarden.

In kwetsbaar, waardevol landschap geen grote windmolens en zonneparken
“We willen mensen enthousiast maken om mee te doen”, zegt wethouder Martin Veldhuizen. “Met dit kader nodigen we ze daarvoor uit en geven aan wat wel en niet kan.” Daarom wordt het uitnodigingskader genoemd. Het is de bedoeling om naast de bestaande windmolens nog vijf hoge windmolens en 68 hectare zonnepanelen te realiseren. “Dit betekent niet dat wij het zelf gaan doen”, zegt wethouder Ted Kok. “Het mogen ook tien windmolens worden en helemaal geen zonneparken.” In het kader wordt aangegeven waar zon of wind ruimtelijk wel of niet gewenst is. In het deel van de gemeente dat behoort tot het Nationaal Landschap Winterswijk mogen bijvoorbeeld geen grote windmolens en zonneparken groter dan 2,5 hectare komen. Alleen in een klein onderdeel daarvan, in de Schaarsheide, is grootschalige duurzame energieopwekking een mogelijkheid.

Onderverdeling in verschillende “landschappen”
Het landschap in de gemeente is niet overal hetzelfde. Er is in het oude kleinschalige landschap met veel kleine landschapselementen en bos het minst mogelijk. Alleen in grootschalig functioneel landschap is wel ruimte voor grote windmolens en zonneparken. Dit zijn de gebieden die “min of meer optimaal voor landbouw zijn ingericht”. “Landschappelijk en voor de recreatie zijn dit de minder waardevolle gebieden”, is te lezen in het uitnodigingskader. “Voor Achterhoekse begrippen zijn dit open en grootschalige tot vrij grootschalige gebieden.” Een overgangsgebied vormt het functioneel landschap, dat half open is en plaatselijk nog een kleinschalig karakter heeft. “Delen zijn landschappelijk waardevol en voor de recreatie aantrekkelijk.” Daarnaast wordt de bebouwde omgeving in twee “landschappen” verdeeld: centra en woonwijken en bedrijventerrein. De vijf landschappen zijn op een kaart aangegeven.

Beoordeling plannen met behulp van kaart en matrixen
Voor zon en wind zijn twee afwegingsmatrixen gemaakt. “Met de kaart en de matrix kun je zien waaraan je als initiatiefnemer moet voldoen”, zegt wethouder Kok. Voor zonneparken is een onderverdeling gemaakt in mini-zonnevelden (maximaal 2500 vierkante meter), kleine zonnevelden van 0,25 tot 2,5 hectare en grote zonnevelden van 2,5 hectare. Mini-zonnevelden zijn overal mogelijk. Kleine zonnevelden bijna overal, behalve in de bebouwde kom en de grote zonnevelden alleen in het grootschalig functioneel landschap. Altijd is het uitgangspunt “ja, mits”, want er zijn telkens enkele andere criteria waar rekening mee gehouden moet worden. In waardevolle landschappen wordt bijvoorbeeld wel beoordeeld of de landschapskwaliteit “niet onevenredig” wordt aangetast. “Bij zonnevelden zullen we wel een vergelijking tussen de initiatieven maken”, zegt wethouder Kok. “Er zijn al verzoeken binnen. Er zijn ook twee, drie aanvragen voor een groter park.” Eerst moet het uitnodigingskader echter vastgesteld worden door de gemeenteraad, voordat B en W de plannen beoordelen.

Als gemeente geen voorkeur
Voor windmolens is er een onderverdeling in mini-windmolens kleiner dan vijf meter op bouwwerken, grondgebonden mini-windmolens tot 15 meter, kleine tot 25 meter en de grote windmolens van 80 tot 180 meter hoog. Voor de “reuzen” kan alleen plek gevonden worden in het grootschalig functioneel landschap. Uitgangspunt daarbij is dat het er minimaal drie bij elkaar moeten zijn in een “landschappelijk verantwoorde opstelling”. Ook moet er sprake zijn van minimaal 400 meter afstand van bebouwing om geluidshinder te voorkomen. Voor de grote windmolens zijn nog geen concrete aanvragen. “Er wordt wel gedacht om het in de buurt van het bestaande windmolenpark Hagenwind te ontwikkelen”, zegt wethouder Martin Veldhuizen. Andere locaties zijn echter mogelijk. “Als gemeente hebben we geen voorkeur”, zegt wethouder Kok. In het voortraject zijn er twee gesprekken geweest met belanghebbenden. “We nodigen ook nog iedereen uit om op twee avonden met ons in gesprek te gaan over het uitnodigingskader”, zegt Kok. Vanaf 30 september ligt het kader voor zes weken ter inzage. Iedereen kan dan een zienswijze indienen.

De informatiebijeenkomsten vinden plaats op maandag 12 oktober van 19:30 tot 21:00 uur in ‘t Romienendal, Aladnaweg 3 in Aalten en op donderdag 15 oktober van 19:30 tot 21:00 uur in ’t Grachthuys, Kruittorenstraat 1 in Bredevoort. Vanwege het coronavirus kunnen per bijeenkomst maximaal 25 personen aanwezig zijn. Geïnteresseerden moeten zich opgeven voor 10 oktober via www.aalten.nl/uitnodigingskader . Bij grote belangstelling worden er extra bijeenkomsten op dezelfde dagen ’s middags georganiseerd.

Meer windmolens in de buurt van Hagenwind? Foto: Bernhard Harfsterkamp

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant