Links Marja Raaben, rechts Harrie Timmer van de Oost Gelderse Kegelbond en in het midden Bennie en Jannie Veldhuis. Foto: Ageeth Hijink
Links Marja Raaben, rechts Harrie Timmer van de Oost Gelderse Kegelbond en in het midden Bennie en Jannie Veldhuis. Foto: Ageeth Hijink

'We zijn bang dat het in december afgelopen is’

Algemeen

Bennie en Jannie Veldhuis 60 jaar lid van kegelclub

Door Karin Stronks

AALTEN – Bennie (84) en Jannie Veldhuis (85) kegelen allebei zestig jaar. Ze werden in 1960 lid van ZAC, de zaterdagavondclub. Jannie herinnert zich: “In dat jaar zijn we ook getrouwd, we kegelden elke week in de Sociëteit in Aalten. Bennie z’n ouders en grootouders van moeders kant kegelden ook. We werden gevraagd of we lid wilden worden en na een beetje twijfelen besloten we om ja te zeggen. In december dit jaar stopt ’t Noorden met de verhuur van de kegelbanen. We zijn aan het nadenken over een alternatief maar we zijn bang dat het dan echt afgelopen is.”

Drie fraaie bossen bloemen, een kristallen standaard en een bonbonschaal van kristal met gravure prijken in de woonkamer van Bennie en Jannie Veldhuis. Bennie vertelt: “We kregen deze week bezoek van Harrie Timmer, voorzitter van de Oost Gelderse Kegelbond en bestuurslid Marja Raaben. Het was zo gezellig, ze zijn best lang gebleven. Allebei gaven ze aan dat een jubileum als dit, een echtpaar dat al zestig jaar lid is van de bond en de kegelclub, best bijzonder is en dat het waarschijnlijk niet meer zal voorkomen. Ze brachten bloemen en de kristallen cadeaus mee. Erg attent!”

In 1960 zijn Bennie en Jannie een paar keer wezen kegelen bij de ZAC en besluiten allebei om lid te worden. Later richt Jannie een nieuwe kegelclub op, Negen Is Ons Streven, NIOS. Bennie wordt dan lid van kegelclub Ons Genoegen. Jannie: “Er waren toen wel tien kegelclubs in Aalten, elke avond waren er één of meer clubs actief bij de Sociëteit. Toen de Sociëteit stopte moesten we op zoek gaan naar een ander onderkomen, we vonden plek bij ’t Noorden. Daar hebben we tot nu toe de kegelsport beoefend.”

Jannie blijkt talent te hebben en is meerdere malen kampioen van Aalten geweest. Ze mag zelfs diverse keren meedoen met het NK. Bennie glimlacht: “Jannie is erg fanatiek, ze gaat graag voor de winst en dat is haar regelmatig gelukt. Ik kegel mee voor de gezelligheid, de wedstrijd is voor mij bijzaak.” Bennie houdt de standen bij en heeft bestuursfuncties vervuld. Jannie maakt in die tijd deel uit van de wedstrijdcommissie. Ze zegt: “De techniek van het kegelen hebben we lang geleden van slager Hennie Prins geleerd! Ik doe nog steeds mee met de kegelcompetitie maar het wordt echt wel minder. Het bukken gaat niet zo goed meer…”

Wat is er nou zo leuk aan kegelen? Jannie denkt even na en geeft aan: “Nou voor mij is het negens proberen te gooien, de tactiek erbij! Maar ook de ontspanning en gezelligheid is leuk.” Bennie voegt toe: “Het is jammer maar de belangstelling voor de kegelsport loopt terug. Er is geen jonge aanwas meer. Dat is overal in Nederland zo. Nu door corona zijn er al clubs gestopt. En op 17 december stopt ’t Noorden met de verhuur van de kegelbanen.” Er wordt door de kegelclubs nagedacht over een alternatief maar dat blijkt niet eenvoudig. Jannie: “Je kunt natuurlijk lid worden van een andere club maar ik denk dat wij dat niet meer gaan doen. We zijn bang dat het kegelen na december voor ons hier in Aalten ophoudt…”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant