Anton Stapelkamp (links) en Hans Beele hebben zojuist het informatiebord onthuld. Foto: Lydia ter Welle

Anton Stapelkamp (links) en Hans Beele hebben zojuist het informatiebord onthuld. Foto: Lydia ter Welle

Aanleg park en voedselbos bij Sealing Valley van start

Algemeen

AALTEN - Met de onthulling van een informatiebord werd woensdag officieel het startsein gegeven voor de aanleg van een park annex voedselbos bij Sealing Valley. Het bord werd onthuld door burgemeester Anton Stapelkamp, samen met initiatiefnemer en eigenaar Hans Beele.

Door Lydia ter Welle

Het park met het voedselbos wordt aangelegd op ongeveer 15.000 m2; dat is ongeveer een derde van het totale complex van Sealing Valley. Het is de laatste en afsluitende fase; als het park volgend jaar zomer klaar is, is daarmee ook Sealing Valley klaar. Hans Beele hoopt dan ook met een open dag het gereedkomen van het complex Sealing Valley te kunnen vieren.

Bij de onthulling was ook wethouder Ted Kok aanwezig. Hij is vanaf de start betrokken bij de plannen van Hans Beele. "Prachtig, wat hier gerealiseerd is", aldus Kok. "Een prachtig stukje Aalten is het geworden; wat een verbetering. Ook heel mooi dat er niet alleen een prachtig en innovatief bedrijf is gerealiseerd. Een fabrieks- en kantoorpand dat z'n eigen energie opwekt. Maar daarnaast ook nog eens een prachtig park, met wandelpaden en een soort van amfitheater, en een voedselbos, waarvan iedereen kan genieten." Hans Beel plaatst daarbij een kleine kanttekening: "Het is inderdaad de bedoeling dat het terrein vrij toegankelijk is. Maar dan moet iedereen wel zorgen dat het netjes blijft. Als dat niet gebeurt, zijn we genoodzaakt om er toch hekken omheen te zetten. Maar ik verwacht dat het goed zal gaan en dat iedereen trots en zuinig is op dit mooie park."

Regionale bedrijven
Net als bij de realisatie van het bedrijfscomplex heeft Hans Beele bewust gekozen voor een bedrijf uit de regio voor de realisatie van het park: hoveniersbedrijf Harry Esselink. Harry Esselink legt uit hoe het ontwerp tot stand kwam: "Net als het gebouwencomplex wordt het park open en transparant. De architect van het gebouw heeft zich laten inspireren door de treinen die hier elk half uur langs komen, en de gebouwen als een soort wagons gekoppeld. Dat zetten wij voort in het ontwerp van het park. Van de gebouwen, de cultuur, gaat het park via 'cultuurlijk' en natuurlijk over in natuur, het voedselbos. We beginnen volgende week met de aanleg, onder andere met de aanplant van Canadese esdoorns in vier blokken, die ook weer aan wagons doen denken. Een lang rood wandelpad verbindt 'de trein' van de gebouwen en het park. De esdoorns krijgen van dat mooie warmrode blad. Dat past prachtig bij de stenen waarvan het gebouw is gemetseld."

Biodiversiteit
In het park worden allerlei drachtplanten gebruikt en duurzame materialen. Het park krijgt wandelpaden, lage bloeiende planten, een wadi voor de opvang van hemelwater en een gazon, dat achteraan overgaat in wat Hans Beele het Colosseum noemt: een soort amfitheater met stenen banken. Aan de randen van het park komen struiken zoals braam, framboos en bessen, en fruitbomen. Beele: "De bloemen, planten en bomen dragen bij aan de biodiversiteit. Om te zorgen dat nachtdieren ook een rustpunt vinden in het park, is er 's nachts vrijwel geen verlichting. We hebben wel elektriciteit in het park, zodat we bijvoorbeeld in het amfitheater ook een presentatie of workshop kunnen geven. Ik vind het geheel een prachtig ontwerp, waarin de filosofie van ons bedrijf, en de esthetiek die we nastreven, is terug te vinden." Harry Esselink benadrukt nog eens dat de inbreng van de opdrachtgever geweldig is. "Het begint allemaal met de opdrachtgever. Als die er zoveel voor over heeft als Hans Beele, dan kan het niet anders dan mooi park worden!"

Stemmen op Sealing Valley
Sealing Valley is door de gemeente Aalten voorgedragen voor de Gelderse Prijs voor Ruimtelijke Kwaliteit. Veertig projecten zijn aangemeld. Er zijn twintig projecten geselecteerd door een onafhankelijke commissie. Daaronder dus ook Sealing Valley. Er worden twee prijzen uitgereikt op 18 december: een juryprijs en een publieksprijs. Publiek kan tot en met 14 december stemmen via forum.gelderland.nl/gprk2020/genomineerden+gprk+2020.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant