Van links naar rechts: Henk Wassink (PCOB Dinxperlo), Hans Onstenk (Marga Klompé), Jan Hofman (KBO), Ad Brethouwer en Wim Kraaijenbrink (SOBA). Foto: Karin Stronks

Van links naar rechts: Henk Wassink (PCOB Dinxperlo), Hans Onstenk (Marga Klompé), Jan Hofman (KBO), Ad Brethouwer en Wim Kraaijenbrink (SOBA). Foto: Karin Stronks

Gebak op Internationale Ouderendag

Algemeen

AALTEN/DINXPERLO – De gezamenlijke ouderenbonden van de gemeente Aalten hebben op de Internationale Ouderendag, 1 oktober, cliënten en medewerkers van woonzorgcentra in de gemeente Aalten getrakteerd op een gebakje. “Lekker hoor en ik ben niet eens jarig”, zo reageert een bewoonster van de Stegemanhof in Aalten.

Door Karin Stronks

Vertegenwoordigers van de samenwerkende ouderenbonden van de gemeente Aalten (SOBA) bezorgen gebakjes in Bredevoort bij het Ambtshuis, bij Careaz Dr Jenny in Dinxperlo en bij het Hoge Veld, Beth San en de Stegemanhof in Aalten. Zowel de cliënten als de medewerkers die op deze dag aan het werk zijn worden getrakteerd. Joke Meinen, coördinator welzijn van Marga Klompé, kijkt op haar mobieltje en zegt: “De eerste reacties en foto’s komen al binnen! Deze verrassing wordt zeer gewaardeerd!” Een bewoonster van Stegemanhof in Aalten zegt: “Wat lekker zeg en ik ben nog niet eens jarig!” Mevrouw Nijenhuis bedankt Ad Brethouwer, voorzitter van de SOBA, voor het gebakje. Een bewoner krijgt uitleg over de samenstelling van de gezamenlijke ouderenbonden. Hij glimlacht: “De KBO ken ik niet maar het gebak smaakt er wel om!”

Petitfours
De SOBA is het overkoepelende orgaan van de Katholieke Bond voor Ouderen (KBO) en de Protestants Christelijke Ouderenbond (PCOB), afdeling Aalten en Dinxperlo. Momenteel is Ad Brethouwer (PCOB Aalten) voorzitter, elk jaar wordt het voorzitterschap overgeheveld naar een vertegenwoordiger van één van de ouderenbonden. Wim Kraaijenbrink is secretaris van de SOBA, Jan Hofman is aanwezig namens de KBO, Henk Wassink vertegenwoordigt PCOB afdeling Dinxperlo en Hans Onstenk, projectmanager facilitaire diensten, en Joke Meinen zijn present namens Marga Klompé. Op tafel staat een doos met gebakjes die aan bewoners en medewerkers bij de koffie worden aangeboden. Op de vierkante petitfours staat ‘SOBA’.

Voor alle ouderen
“We zijn dit jaar erg beperkt in onze acties, we organiseren als SOBA drie activiteiten per jaar. Op de eerste vrijdag van oktober, de Nationale Ouderendag, wordt de 50 plus beurs gehouden, daar werkt ook Dinxpers Belang aan mee. Vanwege corona kon de beurs niet doorgaan maar we wilden toch iets doen voor de ouderen. Daarom trakteren we nu op een gebakje”, vertelt Ad Brethouwer. Jan Hofman zegt: “We doen dit voor medewerkers die vandaag aan het werk zijn en voor álle ouderen, dat willen we hier even benadrukken. Dus niet alleen voor leden van een ouderenbond.”

Afgelast
De bekende fietstochten die elk jaar in augustus worden gehouden zijn ook afgelast. Henk Wassink: “We hebben nog overwogen om de fietstochten door te laten gaan maar omdat er verder niets te doen was en we daarom heel veel belangstelling verwachtten hebben we toch besloten om de tochten niet te laten doorgaan. Bij een grote drukte is de anderhalve meter regel moeilijk uitvoerbaar.” De derde activiteit is het internetcafé. “Dat doen we al twintig jaar, ouderen kunnen leren hoe te werken met een laptop of tablet. Aanvankelijk was dit een groot succes en er bestonden zelfs wachtlijsten. Er is nu niet heel veel animo meer voor. We gaan met deze activiteit stoppen”, aldus Wim Kraaijenbrink.

Dertig jaar Internationale Ouderendag
In de resolutie 45/106 van 14 december 1990, heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties de eerste oktober uitgeroepen tot ‘Internationale Ouderendag’ (International Day of Older Persons). In tegenstelling tot andere culturen, waarbij soortgelijke feesten in het teken staan van respect voor de ouderdom en begrip voor de gebreken die gepaard gaan met ouder worden,  gaat het bij dit feest in de westerse wereld meer om de vitaliteit van de doelgroep’, aldus de Wereld Feesten Almanak.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant