Foto: collectie Leo van der Linde
Foto: collectie Leo van der Linde

Oplossing zoekplaatje

Algemeen

BREDEVOORT - Op het zoekplaatje van vorige week was Toontje Wensink te zien, een bekende muzieklerares uit Bredevoort, bij het aanbieden van een cadeau aan de heer Voskuil.

Antonia Catharina Wensink (1901 - 1983), in Bredevoort werd ze Toontje Wensink genoemd, groeide op in een gezin, waar veel aandacht was voor muziek en zang. Muziek was haar lust en leven. Met haar muzikale aanleg en kennis maakte ze zich uitermate geliefd in de Bredevoortse samenleving. Velen genoten bij haar een muzikale opleiding. Voor haar muzikale inzet, gedurende 50 jaar, ontving ze in 1978 een Koninklijke Onderscheiding, de eremedaille in zilver. De laatst jaren van haar leven woonde ze in Huize St. Bernardus op 't Zand. Op 13 september 1983 overleed Toontje Wensink vrij onverwacht. Ter herinnering is 'Toontje Wensink' opgenomen in de Kabouterroute van Bredevoort. Er verscheen in 2018 een boekje onder de titel: De Bastion Kabouters. Dit boekje is tezamen met de kabouterroute een eerbetoon aan inwoners die veel voor Bredevoort hebben betekend. Over Toontje Wensink publiceerden Manon Wensink-Veenhuis (illustraties) en Joske Elsinghorst-van Huet (teksten) het volgende:

Kabouter Tonnie
Kabouter Tonnie, wie kent haar niet?
Tante Tonnie werd ze ook wel genoemd,
zij werd om haar muzikale kwaliteiten
Tot ver buiten Bredevoort geroemd.
Tante Tonnie gaf lessen,
in piano en gitaar maar ook op harmonica en fluit
En naar welke kerk je ging, maakte haar helemaal niks uit.
Ze zorgde met al haar muzikale broers voor muziek, toneel en veel vermaak.
Strijkje Wensink, heette hun groep. En elke toon was altijd raak!
Dat Tante Tonnie een beetje anders liep viel eigenlijk niemand echt meer op.
Met de toneel- en muziekvoorstelling elk jaar zette ze met haar leerlingen 'Ons Huis' op zijn kop!

De Kabouterroute Bredevoort kan nog steeds gelopen worden. De route maakt mooie plekken en verhalen zichtbaar. Meer informatie is te verkrijgen bij de VVV aan de Markt in Bredevoort.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant