Gemmeker, commandant van Westerbork. Foto: Ad van Liempt
Gemmeker, commandant van Westerbork. Foto: Ad van Liempt

Lezing Ad van Liempt op donateursavond Synagoge Aalten

Algemeen

AALTEN - Op de donateursavond van de Vrienden van de Aaltense Synagoge op 29 september om 20.00 uur in de Hofnar komt Ad van Liempt een lezing houden over Gemmeker, de kampcommandant van Westerbork.

Wie was de man, die zich als een gentleman kon voordoen, maar tegelijkertijd verantwoordelijk was voor de deportatie van ruim 80.000 Joden naar de vernietigingskampen in Polen? Na de oorlog heeft hij altijd volgehouden dat hij niet wist wat hun bestemming was, maar was dat ook zo? En hoe komt het dat hij met een betrekkelijk lichte straf is weggekomen en nog jarenlang als sigarenhandelaar in een winkeltje in Düsseldorf kon werken? En hoe dachten zijn kinderen daarover? Op al deze vragen heeft de bekende publicist en documentairemaker Ad van Liempt antwoorden gezocht en die opgeschreven in een boek. Tijdens de donateursavond van de Stichting Vrienden van de Aaltense Synagoge op dinsdag 29 september hoopt hij erover te vertellen en vragen te beantwoorden.

De avond zal plaatsvinden in de Salon van De Hofnar. Uiteraard heeft het bestuur van de organiserende Stichting zich ervan vergewist dat er in de zaal genoeg ruimte is, waarbij rekening is gehouden met de afstand van 1,5 meter tussen personen die niet tot het zelfde huishouden behoren. Behalve donateurs kunnen ook andere belangstellenden zich aanmelden. De toegang is vrij, een vrije gift is welkom. Van bezoekers wordt verwacht dat zij zich houden aan de algemene basisregels ter voorkoming van besmetting met het coronavirus: strikte hygiëne, registratie bij binnenkomst, anderhalve meter afstand bewaren ten opzichte van elkaar, en thuisblijven bij klachten die kunnen wijzen op besmettelijkheid. De avond begint om 20.00 uur, de zaal is open om 19.30 uur. In verband met de beperkte plaatsruimte vraagt het bestuur bezoekers, als ze dat al niet eerder te kennen hebben gegeven, zich aan te melden via e-mail: info@synagoge-aalten.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant