Young Leaders van Hippisch Centrum De Achterhoek. Foto: Frank Vinkenvleugel
Young Leaders van Hippisch Centrum De Achterhoek. Foto: Frank Vinkenvleugel

Kennismaken met Young Leaders

Zondag 20 september open dag bij Hippisch Centrum De Achterhoek

Door Waltraud Wensink

IJZERLO - in de week van 18 tot en met 27 september vinden in heel Nederland de ‘Open Manegedagen’ plaats. Tijdens deze dagen zetten een groot aantal manegebedrijven hun deuren open voor iedereen die kennis wil maken met de paardensport. Zo ook Hippisch Centrum de Achterhoek in IJzerlo en wel op zondag 20 september van 11:00 tot 16:00 uur.

Achter de schermen wordt ontzettend hard gewerkt aan alle voorbereidingen van deze open manegedag en bij Hippisch Centrum de Achterhoek kunnen ze hierbij rekenen op de hulp van ‘Young Leaders’ die een groot deel van de organisatie op zich nemen.

Alice Westerveld en haar zoon Job vinden het ‘Young Leaders Program’( YLP) zoals het genoemd wordt een aanwinst voor hun bedrijf. Alice: ”Het concept van de ‘Young Leaders’ komt uit Zweden en het wordt aangeboden aan jongeren in de leeftijd van 8 tot en met 25 jaar in samenwerking met het KNHS (Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie).Tijdens een voorlichtingsdag over dit programma werd ik gelijk enthousiast. Jongeren die mee doen aan het ‘Young Leaders Program’ laten zien dat ze doorzetters zijn en ze leren ontzettend veel. Er wordt een breed leerprogramma aangeboden waarin ze zich ontwikkelen op eigen niveau en ze leren eigenlijk alles wat ze moeten weten van de manege en wat daar bij komt kijken. Niet alleen het rijden op een paard maar ook de hele organisatie rondom het bedrijf, dus met alles er op er aan. Het is echt een heel project. Job: ”Als we ons als bedrijf tijdens de open manegedagen presenteren, is het mooi om te zien wat de Young Leaders daar al aan bijdragen. Ze nemen een groot deel van de organisatie van de open dag op zich.”

Op je eigen niveau werken aan jezelf met het paard als middel


Sofie Apenhorst (Young Leader), Geertje Hoftijzer (Coach) , Niké Bussink (Coach) en Saar van Loon (Young Leader) vertellen graag meer over het Young Leaders-programma. Geertje: ”Het is een jeugdprogramma voor iedereen die iets met paarden heeft zonder dat je perse zelf op het paard zit. Op jouw eigen niveau leer je in verschillende stappen alles wat met de manege te maken heeft. Dus niet alleen hoe je op een paard rijdt, maar ook de verzorging van het paard, schoonmaken van de stallen, welk voer je moet hebben, het opruimen van spullen, wat kantoor- en kantinewerk. Kortom alles over het reilen en zeilen van de manege."

Sofie: ”De manege is eigenlijk je leeromgeving met een beginnersniveau en vanuit daar kun je naar de hogere niveaus opklimmen. Bij ieder niveau (we hebben er vier) wordt er telkens een beetje meer van je verwacht. Je leert enorm veel in het hele traject en de Young Leaders die al op een hoger niveau zitten ondersteunen de deelnemers uit een lager niveau.” Niké vult aan: ”We zijn als Young Leaders onder elkaar eigenlijk één grote familie en we doen het allemaal samen. Iedereen wordt er bij betrokken en het schept een band tijdens het hele traject. Je moet op ieder niveau badges (soort van competenties) halen en die worden ook vastgelegd in een leerpaspoort. Daar kun je in zien wat je allemaal al kunt en welke ‘badges’ je nog moet halen.” De coaches bepalen of een deelnemer verder kan naar het volgende niveau. Op niveau 1 gaat het om ‘helpen’, niveau 2 ‘uitvoeren’, niveau 3 ‘organiseren' en niveau 4 'besturen'.

Samenwerking
Geertje: ”Al doende leren kinderen belangrijke stappen te nemen en ontwikkelen zich met het paard als middel. Je ontwikkelt onder andere leiderschapsvaardigheden, omgang met paarden, omgaan met elkaar en moeilijke situaties en je zelfvertrouwen krijgt een enorme boost.”
“Mede door het programma staan kinderen sterker in hun schoenen. Ik zelf had bijvoorbeeld eerst moeite met presentatie en leer steeds meer hoe ik hier mee om kan gaan .Dat is goed voor mijn zelfvertrouwen en ik durf het steeds vaker”, zegt Saar. ”Daarnaast hebben we het wel over leren en er is ook theorie maar het heeft absoluut geen ‘schools’ gevoel, het is vooral ook erg leuk om te doen en je bent eigenlijk het meest in de praktijk.”

Alice: ”Ik vindt het mooi om te zien hoe de jongeren groeien en wat ze allemaal leren, je hoeft niet onzeker te zijn en als je alle competenties van het programma doorloopt staat dat ook nog eens hartstikke goed op je CV want dat getuigt echt van doorzettingsvermogen. Je wordt ingedeeld op leeftijd en vaardigheden en als je alles hebt behaald dan kun je andere Young Leaders coachen”. Geertje: ”Als je het programma wilt volgen kom je in ieder geval in een groep met veel meiden, maar jongens zijn ook van harte welkom als ze dat aandurven.”

Open dag
Job: ”Tijdens de open dag bij Hippisch Centrum de Achterhoek kun je in de Young Leadershal voor alle info en met vragen terecht. Ze werken tijdens hun traject ook aan communicatieve vaardigheden en vertellen graag alles wat je wilt weten want het is bijna niet kort samen te vatten wat het allemaal inhoudt.” Verder worden leuke activiteiten aangeboden zoals lessen, shows, pony rijden, hoefijzer werpen, pony’s verven, fotoshoot, een quiz met winactie en je kunt natuurlijk een rondleiding krijgen op de Manege. Op de facebookpagina van Hippisch Centrum de Achterhoek komt het programma ook te staan. De open dag is coronaproof georganiseerd maar er wordt wel gevraagd om zelf ook een stuk verantwoording te nemen als je verkoudheids- of corona-gerelateerde klachten hebt. Dan wordt je verzocht om thuis te blijven."

De Open dag bij ’Hippisch Centrum de Achterhoek’ is op zondag 20 september van 11:00 tot 16:00 uur en belangstellenden kunnen op elk gewenst moment aansluiten.


Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden