Guus na afloop van de verdediging van zijn dissertatie in de bibliotheek van het Merton College te Oxford. Foto: Jason Parisi
Guus na afloop van de verdediging van zijn dissertatie in de bibliotheek van het Merton College te Oxford. Foto: Jason Parisi

Guus Eelink: van Woold naar Oxford

Algemeen

‘Universiteit van Campinas in São Paulo staat in de wacht’

Door Han van de Laar

WOOLD - Het is zeker geen alledaagse route die Guus Eelink uit het Woold heeft afgelegd. “Mijn vader en opa gingen naar de christelijke basisschool ’t Möllenveld op De Haart, dus ik ook. Van daaruit ben ik naar Schaersvoorde gegaan in Aalten en daarna naar de Universiteit van Amsterdam (UvA).” Tot zover eigenlijk nog niets bijzonders. Inmiddels omvat het cv van Guus al wel zes a4'tjes.

Guus was met name geïnteresseerd in oude talen en antieke wijsbegeerte. Op Schaersvoorde deed hij onder andere examen in de Latijnse taal en tevens het staatsexamen Oud Grieks. In 2009 werd Guus toegelaten tot de UvA met een negen als gemiddelde op de cijferlijst. Ook daar haalde hij opmerkelijk goede resultaten en studeerde na vijf jaar af met een bachelor in klassieke talen en een research master in logica en filosofie. Hij besloot zich aan te melden voor de masteropleiding Ancient Philosophy aan de prestigieuze Universiteit van Oxford. “Per jaar worden er voor deze richting zo’n zeven studenten aangenomen. Je moet een motivatie schrijven en iets van je academische werk laten zien. Ik was één van de gelukkigen en de afgelopen jaren heb ik daar Plato en andere Griekse wijsgeren bestudeerd. Na de master heb ik een promotieplek in Oxford gekregen, met een bijbehorende beurs. Als onderdeel van mijn onderzoek ben ik vorig jaar vier maanden naar de Universiteit van Yale in Amerika geweest.”

Brazilië
Op de dag dat Guus in Berlijn was in 2014 voor de toelating tot een andere master, hoorde hij dat hij in Oxford was aangenomen. Guus: “Nu, zes jaar later, ben ik afgestudeerd op de Theaetetus, een van de werken van Plato. Binnenkort mag ik, na de officiële plechtigheid, de doctorstitel dragen. Die plechtigheid is uitgesteld vanwege het coronavirus. Evenals mijn reis naar Brazilië. Ik heb namelijk een positie gekregen als postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit van Campinas in São Paulo. In eerste instantie voor een jaar, maar het kan worden verlengd. Daar verheug ik me enorm op. Ik wil graag nog in de academische wereld blijven werken. Oorspronkelijk zou de baan per augustus ingaan, maar reizen naar Brazilië kan nu niet. Dat laat op zich wachten, maar ik kan wel alvast starten met mijn onderzoeksopdracht.”

Voorgangers
“In maart ben ik teruggekomen naar Nederland en sindsdien verblijf bij mijn ouders in het Woold. Deze maand ga ik terug naar Oxford. Daar kan ik toch beter uit de voeten vanwege alle academische faciliteiten, zoals bibliotheken, en de nabijheid van collega’s en vrienden. Ik heb daar tevens een baantje als Logic Lektor, wat onder meer inhoudt dat ik examens voor eerstejaars studenten ontwikkel. In Oxford zit iedereen bij een college, in mijn geval Merton. Met name daar heb ik mensen leren kennen uit allerlei landen en uit allerlei vakgebieden. Deze diversiteit maakt het een erg stimulerende omgeving.”

Beroemde voorgangers aan de Universiteit van Oxford zijn er genoeg. Zo studeerden er onder meer: Oscar Wilde, Boris Johnson, David Cameron, Stephen Hawking en Margaret Thatcher. Beroemde -vroegere- professoren verbonden aan Merton College zijn T.S. Eliot, J.R.R. Tolkien, Niko Tinbergen en Andrew Wiles.
Onderschrift foto’s: (als het kan beide foto’s plaatsen)Indien 1 foto: Guus na afloop van de verdediging van zijn dissertatie in de bibliotheek van het Merton College te Oxford. Foto: Jason ParisiIndien ook foto 2 (eventueel als inzet): Guus weer even terug in ’t Woold. “Ik kan gelukkig ook hier werken.” Foto: Han van de Laar

Guus weer even terug in ’t Woold.  “Ik kan gelukkig ook hier werken.” Foto: Han van de Laar

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant