Logo aaltenvooruit.nl


Foto: Ineke Nagel

Goederentransport naar Jibou in Roemenië

Aalten - Eind december is weer een truck vol goederen van Aalten naar Jibou in Roemenië gegaan. De stichting Roemenië Aalten-Salaj is al jaren actief in de provincie Salaj, de laatste jaren vooral in de plaats Jibou.

Dat is ook de plaats, waar ieder jaar jongeren vanuit Aalten heen gaan om daar samen met Roemeense leeftijdsgenoten allerlei werkzaamheden te verrichten. Zo zijn het afgelopen jaar door die jongeren een aantal flatjes opgeknapt, waar oudere mensen wonen, die zelf niet meer in staat zijn dit zelf te doen en geen geld hebben om het te laten doen.

Veel oudere mensen in Jibou hebben ook andere hulp nodig. Met steun vanuit Nederland is daar door de dominee van de Reformatorische kerk een vorm van thuiszorg opgezet. Een verpleegster en een sociaal werker bezoeken periodiek de ouderen om medische of andere zorg te verlenen.

Degenen, die hulp nodig hebben, verkeren meestal in behoeftige omstandigheden. Dus betalen voor de geboden hulp kunnen ze niet. Zij krijgen de hulp gratis. Maar natuurlijk zijn daar wel kosten aan verbonden.

Om die kosten te kunnen betalen heeft de dominee in Jibou een tweedehands winkel opgezet. Daar worden dan goederen verkocht, die vanuit Aalten worden gebracht. Met de opbrengst van die verkoop wordt het thuiszorgwerk bekostigd. Als er mensen zijn, die niet kunnen betalen maar wel behoefte hebben aan bepaalde goederen of kleding krijgen zij die gratis.

Met de pas vertrokken truck konden weer allerlei goederen meegegeven worden. Van matrassen tot rolstoelen, van kleding tot kinderspeelgoed, van huishoudelijke artikelen tot medische hulpmiddelen. Ook goederen waarom speciaal gevraagd is. Bijvoorbeeld gereedschap voor een technische school, een tillift, matrassen en rolstoelen voor een tweetal ziekenhuizen, een laptop, papier en inkt voor een lagere school, knutselspeelgoed voor een kinderdagverblijf. Al deze goederen zijn verkregen van of opgehaald bij particulieren en instanties uit Aalten en omgeving.

Dankzij de fantastische medewerking van drie chauffeurs van transportbedrijf Veenhuis en een flink aantal vrijwilligers was het laden van de 100m3 grote truck in een zaterdagmorgen gebeurd.

Als de truck in Jibou arriveert staat daar een heel leger van vrijwilligers daar klaar om te lossen. Dat gebeurt allemaal handmatig, zonder de hulp van een heftruck. En niet lang daarna komt er meestal een dankbetuiging van de school of het ziekenhuis, die goederen ontvangen hebben. Natuurlijk doen de vrijwilligers van de stichting Roemenië Aalten Salaj al het werk om de mensen daar te helpen, maar een blijk van waardering geeft altijd toch nog weer extra motivatie om daarmee verder te gaan.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox