Peter van Drunen bij het verenigingsgebouw PSVR in Oosterbeek, waar dit jaar geen Airborne Wandeltocht start. Foto: Liesbeth Spaansen
Peter van Drunen bij het verenigingsgebouw PSVR in Oosterbeek, waar dit jaar geen Airborne Wandeltocht start. Foto: Liesbeth Spaansen

Peter van Drunen nieuwe marsleider zonder mars

Algemeen

74ste Airborne Wandeltocht uitgesteld tot 2021

Door Liesbeth Spaansen

STEENDEREN/OOSTERBEEK – Peter van Drunen (Oosterbeek, 1960) woonachtig in Steenderen is per 1 juni de nieuwe voorzitter van de Politie Sportvereniging Renkum (PSVR) en daarmee tevens marsleider van de jaarlijks gehouden Airborne Wandeltocht in en rond Oosterbeek. De senior adviseur Conflict en Crisisbeheersing bij de Nationale Politie, Eenheid Oost Nederland is hiermee het enige bestuurslid dat in actieve dienst is bij de politie.

Geboren in Oosterbeek, in de straat naast Sportpark Hartenstein waar de Airborne Wandeltocht van start gaat, hoorde deelname aan het jaarlijkse eerbetoon aan de gevallenen van de Slag om Arnhem bij zijn opvoeding. “Ik heb de tocht een keer of twintig gelopen, meestal de vijftien kilometer, de laatste keren de tien kilometer. Als kind eerst met ons gezin, ik was denk ik zes jaar, de bolderwagen ging mee. Vanaf twaalf jaar mocht je inschrijven”, vertelt Peter. “Later liep ik met Scouting Oosterbeek (Trappershorst) mee, ik heb daar van welp tot stam bij gezeten. Werken met jonge mensen is hartstikke leuk. Ik heb zelfs nog een keer meegelopen met de judo, in judopak.”

Peter wist na de Havo niet goed wat hij wilde worden en werkte al bij de PTT. “Ik moest nog in militaire dienst. Daar werd ik uitgezonden naar Libanon en bij terugkomst, nog in mijn ontschepingsverlof, vroeg een bevriende adjudant van de Gemeentepolitie Renkum of ik geen zin had om bij de politie te komen. Er was een kandidaat gestopt met de opleiding en ik kon zijn plaats innemen. Na gekeurd te zijn zat ik binnen een week op school. Mijn ouders vonden het fantastisch. Ik was ambtenaar en had direct vast werk, want je werd door het korps aangenomen. Op het toenmalige bureau Doorwerth begon ik als agent in de algemene dienst en was motorrijder.”

Direct daarna ging hij in opleiding voor de Mobiele Eenheid (ME) in Woensdrecht. “De ME is een rode draad in mijn carrière geworden, eerst was het een neventaak. Het gaat om de verbondenheid in kleine groepen die op elkaar aangewezen zijn, het is fysiek leuk werk en je komt door heel Nederland.” Zijn groep kwam onder andere bij de ramp met de El-al boeing in Amsterdam, de vuurwerkramp in Enschede en ook bij de rellen in Den Bosch in actie, maar ook bij verschillende voetbalwedstrijden en evenementen.

Hij promoveerde van agent/hoofdagent naar brigadier en is nu inspecteur/senior adviseur parate eenheden. In 1980 kwam Peter bij de politie in Renkum. “Dan werd je automatisch lid van de Politie Sportvereniging Renkum en moest je gewoon werken tijdens de Airborne. In 1990 kwam ik nadat een bestuurslid overleed in het bestuur, met als taak de medische dienst. Ik was onder andere belast met het faciliteren van de tenten en het overleg met de lokale huisartsen. De EHBO-verenigingen uit de Gemeente Renkum zorgden verder voor de mensen en middelen bij de posten.”

Binnen het bestuur bekleedde hij verder de functie van secretaris en van tweede penningmeester, maar stopte in 2015. Hij bleef contact houden en in januari 2020 werden er gesprekken gevoerd in aanloop van zijn voorzitterschap als opvolger van Wilma Luckel. “Ik liep informeel mee toen in februari corona duidelijker werd en de Airborne Wandeltocht onzekerder. We zijn heel blij dat we toen de voorverkoop van kaarten niet zijn gestart. We wilden daarin een duidelijk standpunt innemen. Achteraf blijkt dat we de goede beslissing hebben genomen.”

Peter was zich aan het inbeelden hoe hij het als marsleider zou gaan doen. “Mijn rol als secretaris en penningmeester was achter de schermen, als voorzitter treed ik meer naar de voorgrond. Maar toen dook corona op en hoor je dat het definitief niet doorgaat, door de overheid opgelegd. Marsleider zonder mars, heel vreemd.”

Ontstaan Airborne Wandeltocht
“In 1945 richtten een aantal politiemensen van de Gemeentepolitie in Renkum de Politie Sportvereniging Renkum (PSVR) op. Naast het sporten bedachten zij in 1946 iets te willen doen voor de nabestaanden van de Slag om Arnhem. Op zaterdag 6 september 1947 was de eerste herdenkingswandeltocht”, vertelt Peter over het ontstaan van het evenement dat uitgroeide tot 's-werelds grootste eendaagse herdenkingswandeltocht. “Eerst was er alleen de 25 kilometer en voor de jongeren 15 kilometer. Inmiddels zijn ook de 10 en 40 kilometerroutes beschikbaar om in te schrijven. De overgebleven gelden werden geschonken aan de Oorlogsgravenstichting. Nu laten we zoveel als kan de veteranen voor de herdenkingen van de Slag om Arnhem overkomen en faciliteren we dit.”

Het sporten binnen de PSVR verdween al snel. “Onze kernactiviteit was en is het organiseren van de Airborne Wandeltocht, maar op het sportpark Hartenstein, de thuisbasis van de PSVR wordt nog steeds veel aan sport georganiseerd. Je kunt hier jeu de boulen, hardlopen, korfballen, nordic walking, starten voor het stuwwallopen, buitengymmen, voetballen voor jeugd en er is een tenniskamp (Windmill Cup). Er is een ijsvereniging en de scholen van Oosterbeek sporten hier. Jaarlijks wordt hier Koningsdag gevierd”, noemt Peter op. “Het sportpark is eigendom van de gemeente Renkum en wordt beheerd en onderhouden door de Stichting Beheer en exploitatie Sportpark Hartenstein. In de stichting zitten alle gebruikers van het sportpark.”

Ondanks de samenvoeging van politieverenigingen binnen de Politie Oost-Nederland in 1993 bleef de PSVR zelfstandig en het organiseren van de Airborne hun kernactiviteit. “Kenmerkend voor de vereniging is de schare trouwe vrijwilligers, ongeveer 350. Een gedeelte die op de dag zelf actief is bij de controle, startbureaus en medaille uitreiking, anderen zijn een week van tevoren bezig met de opbouw van het terrein en het uitzetten van de routes en een kleine groep is er het hele jaar mee bezig, zoals de dames en heren van het secretariaat”, vertelt Van Drunen, die zelf, samen met de overige bestuursleden ook het hele jaar door tijd investeert. “Na de Airborne Wandeltocht beginnen de verschillende herdenkingen in het kader van de Slag om Arnhem. De eerste op 17 september bij de Naald tegenover het Airborne Museum in Oosterbeek.”

2020 geen Airborne
Ondanks dat er dit jaar geen 30.000 wandelaars zijn en ook niet even zoveel bezoekers om het evenement bij te wonen, zit het comité niet stil. “Er zijn nog voldoende uitdagingen. Bijvoorbeeld een nieuwe loods naast ons kantoor voor de opslag van onze materialen die nu elders in Oosterbeek zijn opgeslagen. Daarnaast willen we kijken of we het evenement nog meer milieuverantwoord kunnen krijgen. Er ontstaat veel afval op de dag zelf, zowel op het evenemententerrein, maar ook op de vier routes. De verkeersveiligheid vraagt veel aandacht en we willen een visie ontwikkelen voor een toekomstbestendige wandeltocht.”

De voorbereidingen voor de activiteiten die wel zullen plaatsvinden zijn in volle gang. “De boog wordt geplaatst en er is een kick-off van de vier Airborne gemeenten bij Hartenstein. Ook houden we bijeenkomsten voor de vrijwilligers om elkaar te ontmoeten en bij te praten en worden de jubilarissen voor hun trouwe dienst gehuldigd. Tot slot is er een aangepast programma voor de vier lopers van het eerste uur.”


airbornewandeltocht.nl

Het terrein van de PSVR in 2019; waar vele wandelaars bijeenkwamen na hun Airborne Wandeltocht. Foto: Liesbeth Spaansen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant