Wim Hoitink te midden van zijn groep. Foto: Bart Kraan
Wim Hoitink te midden van zijn groep. Foto: Bart Kraan

Fles wijn, kaartje en schnitzels voor negentigjarige volleybaltrainer

Speelsters Actief IJzerlo zijn gek met Wim Hoitink

Door Bart Kraan

AALTEN – Er zullen niet veel sportteams zijn die nog regelmatig worden getraind door een negentigjarige. De volleybalsters van gymnastiekvereniging Actief uit de Aaltense buurtschap Lintelo wel. Dat in de persoon van Wim Hoitink, vervanger van de vaste trainster Zelma van Alstede als die niet kan. Hij heeft maandag 27 juli de negentig kaarsjes uitgeblazen.

De speelsters van Actief IJzerlo laten dat uiteraard niet onopgemerkt voorbij gaan. Ze zijn aanwezig tijdens de receptie die Hoitink vorige week maandag ter gelegenheid van zijn mijlpaal geeft in partycentrum 't Noorden. En de speelsters Gerrie Hoftijzer en Ambert Kurtze en trainster Van Alstede overhandigen, omdat Kurtze vanwege haar werk niet eerder kan, aan het einde van de receptie hun trainer een fles wijn met daarop een teamfoto en het opschrift 'Chateau Wim Hoitink Grand Cru 1930', een verjaardagskaartje met een foto van de ploeg en de aanduiding '90 en twee schnitzels. Hoitink waardeert de cadeaus duidelijk, zoals zijn speelsters en trainster Van Alstede heel veel waardering voor hem hebben. ''Het is heel bijzonder dat iemand op zijn negentigste nog trainer is. Iedereen loopt met hem weg. Hij is aan de ene kant heel rustig, maar ook wel enthousiast'', aldus Van Alstede, vlak voordat zij, Kurtze en Hoftijzer naar binnen gaan om de cadeaus te overhandigen en nog even iets met hun trainer, zijn vrouw Rikie en dochter Paula, hun teamgenoten en andere aanwezigen te drinken. ''Hij let wel op de regels'', zo vult Kurtze aan. Van Alstede: ''Uit is uit bij Wim.'' Ze hebben ook respect voor het feit dat hij op zijn negentigste nog zo fit is. Hoewel Hoitink niet meer de fysieke inspanningen levert van acht tot tien jaar geleden. ''Op zijn tachtigste kwam hij bij het blokkeren nog met de handen boven het net uit, nu springt hij niet meer'', vertelt Hoftijzer. Nelleke Compaijen, na het overhandigen van de cadeaus door haar ploeggenotes en trainster Van Alstede: ''Op zijn 78ste dook hij nog.'' Hoitink hoort haar opmerking glimlachend aan. ''Als je wilt dat ze iets doen, moet je het eerst wel voordoen'', aldus de geroutineerde volleybaltrainer die voor de groep staat als Van Alstede verhinderd is. Meestal weet hij dat ruim van tevoren. Maar het komt weleens voor dat hij onverwacht wordt gebeld, wat voor hem absoluut geen probleem is. ''Ik krijg altijd de data door die Zelma niet kan. Maar als ze me 's middags bellen of ik 's avonds een training kan overnemen, kom ik altijd. ''Met Hoitink beschikken de volleybalsters van Actief IJzerlo over een zeer geroutineerde trainer.
Nadat hij bij Bovo is gestopt als speler, heeft hij bij de Aaltense volleybalvereniging jarenlang diverse groepen onder zijn hoede. Eerst meisjes, later ook dames en recreanten. Daarbij kijkt Hoitink niet op een uurtje meer of minder. ''Soms was ik van zeven uur 's avonds tot middernacht in de sporthal'', aldus de oefenmeester, die voor zijn inspanningen voor Bovo tot erelid is benoemd. Nadat hij op zijn zestigste bij Bovo is gestopt, doet hij het vijf jaar rustig aan. Om daarna toch weer als trainer aan de slag te gaan, nu bij de volleybalsters van Actief IJzerlo en zustervereniging SSS Irene uit Lintelo. Na zeventien jaar stopt hij bij laatstgenoemde club. Een jaar later houdt hij het ook bij Actief IJzerlo voor gezien. Omdat hij het leeftijdsverschil tussen de speelsters en hemzelf wel heel groot vindt worden. Maar twee jaar geleden wordt in IJzerlo de nieuwe sporthal geopend, ter gelegenheid waarvan Hoitink 'zijn' groep nog weer eens traint. ''In eerste instantie vond ik het allemaal goed zo. Een stel jonge meiden met zo'n oude man voor de groep, ik vond dat het niet meer kon. Maar ik had wel beloofd dat ik na de opening van de nieuwe hal de eerste training zou verzorgen.'' Dat bevalt hem zo goed dat hij na een vraag vanuit de groep om terug te komen, zijn rentree maakt. ''Zijn ogen begonnen te stralen toen hij ons aan het trainen was'', vertelt Nelleke Compaijen. ''Toen hebben we hem gevraagd om terug te komen.'' Van zijn besluit bij Actief weer training te gaan geven, heeft Hoitink nog geen moment spijt gehad. ''Het is hier heel gemoedelijk, ik heb heel veel plezier'', zegt de oefenmeester. ''En ik vind het leuk dat ik regelmatig iets terug zie van wat we getraind hebben. Maar ik vind wel ze te vaak stilstaan.'' Ook volgend seizoen staat Hoitink bij Actief voor de groep als de situatie daar om vraagt. ''Ik ga nog wel een jaar door'', aldus de Aaltenaar, die dan als invaller-trainer van 'miene meisjes' (zoals hij zijn groep noemt) de elfde editie van het Wim Hoitink Toetentoernooi gaat meemaken. Dat is een toernooi waaraan van Actief IJzerlo en SSS Irene telkens twee mix-, twee vrouwen- en twee mannenteams meedoen. Het evenement wordt gehouden tussen de kerst en de jaarwisseling, afwisselend in IJzerlo en Lintelo. ''De winnaars krijgen een nieuwjaarstoete, vandaar de naam”, vertelt Hoitink, wiens dochter Trudy via Bovo voor die traktaties zorgt. Trudy Hoitink: ''Bovo maakt elk jaar zo'n duizend nieuwjaarszakken. Daarvan komt een aantal in IJzerlo en Lintelo terecht.''


fotobijschrift: Wim Hoitink na de receptie te midden van de speelsters van Actief IJzerlo. Foto: Bart Kraan.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden