Erik Ormel tussen zijn Jersey-koeien. Foto: PR
Erik Ormel tussen zijn Jersey-koeien. Foto: PR

Jerseykoeien en Duitse kaas

5 augustus fietsexcursie naar Ekoboerderij in De Heurne

AALTEN/DINXPERLO - Deze zomer organiseert de Progressieve Partij fietsexcursies naar interessante bestemmingen. Voor iedereen: thuisblijvers en toeristen. Voor alle gezindten. Woensdag 5 augustus is het doel Ekoboerderij Ormel in De Heurne. Vertrek om 18.30 uur vanaf de Markt in Aalten of 18.45 uur vanaf het Prins Clausplein in Dinxperlo.

Ekoboerderij Ormel
Erik Ormel en Ellen te Winkel houden op hun bedrijf al bijna 25 jaar Jerseykoeien. Dit zijn kleine, oranje-bruine koeien met een zacht karakter. Ze geven melk met een hoog vet- en eiwitgehalte. Hiervan maakt Aurora, een kaasmakerij in Kraneburg (Dld) een aparte kaas met een bijzondere smaak. De Jersey's hebben allemaal horens en men laat de jonge kalveren bij de koeien melk drinken, zodat ze op een natuurlijke manier groeien. Verder worden de kalveren zoveel mogelijk in het voorjaar geboren. De koeien vreten voor 90% gras en klaver. Hiervoor lopen ze in de zomer dag en nacht in de wei. Afhankelijk van het weer, lopen de koeien van begin april tot half december buiten. De boerderij is te vinden aan de Apenhorsterweg 4a in De Heurne (bij Dinxperlo)

Alternatief

De fietsexcursie is vooral interessant voor mensen die geïnteresseerd zijn in nieuwe vormen van landbouw en veeteelt als alternatief voor het huidige vastlopende systeem. De Progressieve Partij pleit in de gemeenteraad al jaren voor natuurinclusief boeren. Laat ook voorbeelden zien en organiseert werkbezoeken en excursies. Langzamerhand begint dat pleidooi door te dringen, ook bij andere partijen en bijvoorbeeld de provincie. Het is belangrijk dat juist realistische voorbeelden van 'anders' boeren een kans krijgen en onder de aandacht gebracht worden. Juist in deze tijd van boeren-polarisatie.

Vooraf aanmelden
Bij de start, onderweg en bij de boerderij gelden uiteraard de RIVM-richtlijnen. Vandaar dat opgave gewenst is voor 3 augustus via raadslid.ediepenbroek@aalten.nl. Deelname en koffie of thee gratis. Voor mensen die niet mee kunnen fietsen is het ook mogelijk om aan te sluiten direct bij de boerderij. Wie daarvoor kiest, wordt ook verzocht zich vooraf aan te melden.

Deze week, op woensdag 29 juli start de fietstocht naar landgoed ’t Kotmans te Miste om 19.00 uur vanaf ’t Zand te Bredevoort. Daar worden de fossiele vondsten bekeken en er wordt langs 't Schrieverspad gewandeld. Aaltens schrijfster Ankh Gussinklo vertelt iets over de Dialectkring en 'dreg veur uut eigen wark'. Opgeven kan nog.
De laatste fietsexcursie deze zomerperiode staat gepland op de woensdagavond 12 augustus met als thema nieuwe natuur en droogte (met Waterschap) en de bestemming is het Aaltense Goor.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden