Gezinnen Home-Start in het zonnetje gezet

Vera Schakel, coordinator Home Start overhandigt een verrassingspakketje aan deelnemende gezinnen. Foto: Yunio Communciatie
Vera Schakel, coordinator Home Start overhandigt een verrassingspakketje aan deelnemende gezinnen. Foto: Yunio Communciatie

ACHTERHOEK - De coördinatoren van Home-Start zetten gezinnen in het zonnetje met een klein zomers verrassingspakketje. Vera Schakel - De Ligt, coördinator bij Home-Start vertelt: “Wat is het leuk om deze kinderen te mogen verrassen met een pakketje – op maat gemaakt voor ieder gezin - en hun ouders met iets lekkers.”

Home-Start is een wereldwijd programma voor opvoed- en gezinsondersteuning bij lichte, alledaagse vragen. In de Achterhoek wordt het al ruim 20 jaar aangeboden door Yunio. Het doel van Home-Start is om kleine vragen klein te houden en niet te laten uitgroeien tot grote problemen en om ouders op weg te helpen het ouderschap weer met vertrouwen tegemoet te zien. “Met deze kleine attentie wilden we de gezinnen verrassen en ze laten weten dat nu de coronamaatregelen versoepeld zijn, we weer volop aandacht voor hen mogen hebben”, vertelt Vera.

Home-Start tijdens de coronacrisis
“Vanaf half maart tot juni, konden onze vrijwilligers niet op bezoek bij de gezinnen die lichte opvoedondersteuning van hen ontvangen. En dat is sommige gezinnen zwaar gevallen. Ze gingen net als de rest van Nederland weinig de deur uit en zaten lange tijd heel dicht bij elkaar. Voor veel van hen was het lastig structuur aan te brengen. Ze liepen tegen andere opvoedvraagstukken aan of hadden bijvoorbeeld zorgen om hun financiële situatie”, vervolgt Vera.

“Dat er nu weer ruimte is om bij ze op bezoek te komen, dat is voor de gezinnen heel fijn. Ze hebben weer een vertrouwd gezicht aan hun zijde. Het maakt zoveel verschil voor hen. Door er gewoon elke week te zijn en een ouder of een gezin te ondersteunen, komt een gezin vooruit. Simpelweg door mee te denken en vooral hen het vertrouwen te geven dat ze het goed doen."

Dat weet ook Michaëla Winkelman, vrijwilliger bij Home-Start, die een gezin uit Syrië onlangs ondersteunde. Ze vertelt: “De jonge moeder van 25 was zo gedreven om hier een nieuw bestaan op te bouwen. Haar motivatie? ’Ik wil zelf met mijn kinderen naar de huisarts kunnen, alleen boodschappen doen, een gesprek met de leerkracht op school voeren én ik wil een baan!’ Door haar te helpen met voor haar grote vragen, maar voor mij zo klein, heb ik haar op weg kunnen helpen.”

Home-Start weer van start
Maar die hulp heeft in de afgelopen tijd stilgestaan. En dat de gezinnen het hebben moeten doen zonder hun Home-Start-vrijwilliger, daar staan de coördinatoren in juli bij stil met dit verrassingspakketje.

Voorbereidende cursus
Op 15 september start er weer een cursus voor nieuwe vrijwilligers. Aan vrijwilligers worden geen specifieke opleidingseisen gesteld, wel affiniteit met kinderen en opvoeding. De cursus wordt gegeven op de dinsdagochtend, in zes volgende weken. Door middel van een E-learning wordt de theorie aangeboden. Ook na de cursus worden de vrijwilligers ondersteund en begeleid door een professionele coördinator van Yunio. Home-Start biedt ook gezellige contacten met andere vrijwilligers en leert je bovendien veel over jezelf, je sterke en zwakke kanten, je durf en onzekerheid kortom: een mooie uitdaging!

Meer weten?
Voor informatie of aanmelding als vrijwilliger neem contact op met de coördinator van Home-Start Achterhoek: homestartachterhoek@yunio.nl of bel met Vera Schakel-DeLigt; 06-30630221

Home-Start is een onderdeel van Yunio jeugdgezondheidszorg.


yunio.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden