Dialectavond op Landgoed Kotmans
Dialectavond op Landgoed Kotmans (Ine Uwland)

Dialect, prehistorie en waterbeheer

AALTEN - Deze zomer organiseert de Progressieve Partij fiets-excursies naar interessante bestemmingen. Voor iedereen: thuisblijvers en toeristen. Woensdag 29 juli is het doel Landgoed Kotmans en het Schrieverspad in Miste. Vertrek om 19.00 uur vanaf ’t Zand te Bredevoort.

Landgoed Kotmans
Dit is één van de zogenaamde nieuwe landgoederen in de Achterhoek. Gelegen aan de Huttendijk/Kotmansweg in Miste. De toenmalige regeling maakte de bouw van enkele landgoederen mogelijk mits het gebied opengesteld werd voor het publiek. Samen met het Waterschap is een ‘antiverdrogingsproject’ tot stand gekomen, ongeveer 4 hectare bos aangeplant en 4 hectare cultuurgrond verschraald. Langs de essen zijn weer steilranden aangebracht en er zijn drie poelen gegraven. Verder is er een kelder voor vleermuizen. Op het landgoed bevindt zich het Schrieverspad, een initiatief (2004) van eigenaar Henk Berenschot en de bekende schrijver Henk Krosenbrink, oorspronkelijk afkomstig uit Miste.

Schrieverspad
Het Schrieverspad is een laan met inmiddels 67 individuele en verschillende, inlandse bomen. De bomen zijn daar geplant door mensen die daartoe genomineerd zijn wegens hun verdiensten voor promotie en behoud van de streektaal. Bij elke boom staat een bordje met een persoonlijke tekst van de planter. Met de jaren groeide het Schrieverspad uit tot een interessant cultureel en ecologisch monument in een prachtig stuk natuur.

Prehistorische vondsten
In 1965 werd op luttele meters afstand van dit landgoed de zogenaamde Laag van Miste ontdekt. Een laag in de grond uit het Miocene tijdvak ( 10-25 miljoen jaar geleden). In deze laag zaten unieke vondsten (schelpen). Enkele keren in de afgelopen tijd zijn er grootschalige opgravingen georganiseerd, waarbij allerlei vondsten gedaan zijn. Die worden deels tentoongesteld in een kleine ruimte op het terrein van Kotmans.

Ankh Gussinklo
Landgoed Kotmans is ook de thuishaven van diverse bijeenkomsten van de Dialectkring Achterhook-Liemers. Een van de leden is de Aaltense Ankh Gussinklo. (1947, Heisterkamp, Lintelo). Zij geeft uitleg over de plek, het Schrieverspad en leest voor uit eigen werk.

Vooraf opgeven
Bij de start, onderweg en bij het Kotmans houden deelnemers zich aan de RIVM-maatregelen. Vandaar dat opgave gewenst is vòòr 26 juli via raadslid.ediepenbroek@aalten.nl.
Deze woensdag 22 juli start de fietstocht naar Vragenderveen (bezoek onder leiding van een gids) om 18.30 uur op de Markt te Aalten. Opgeven kan nog. De volgende fietsexcursies staan gepland op de woensdagavonden 5 en 12 augustus met als thema biologisch en natuurinclusief boeren en nieuwe natuur en droogte (met Waterschap).

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden