Afbeelding

Tip van Hans en Fons: ‘Laat je olie jaarlijks verversen, juist als je weinig rijdt’

Achterhoek Auto

Bij Autobedrijf Wolters en Wolters in Ruurlo zien ze het vaker dan hun lief is: auto’s waarvan de motor inwendig is vervuild. “Vrijwel altijd omdat te lang is doorgereden met verouderde motorolie. Dat is zeker tegenwoordig vragen om problemen”, weet Hans Wolters.

Auto’s hebben in het algemeen veel minder onderhoud nodig dan vroeger. Ook passen vele merken longlife olie toe. Dat is motorolie waarvan wordt geclaimd dat het 30.000 km functioneert. Hans Wolters: “Wij zijn hier geen voorstander van. En de fabrikanten zelf eigenlijk ook niet als je de aanvullende voorschriften leest.”

Kwaliteit neemt snel af
Door de complexe techniek, langere onderhoudsintervallen en andere samenstelling van de brandstof, wordt de olie zwaar op de proef gesteld. Het gevolg is dat de kwaliteit snel afneemt boven de 10.000 kilometer. Hierdoor beschermt en reinigt de olie minder goed. Zeker als relatief weinig wordt gereden met een auto. Stilstaan en korte ritjes zorgen voor condensvorming en motorolie dat nooit volledig op temperatuur komt.

“Dus juist bij auto’s die jaarlijks weinig kilometers maken, adviseren we om één keer per jaar de motorolie en het filter te laten vernieuwen. En zoals al gezegd: dit is geheel in lijn met de fabrieksvoorschriften”, benadrukt Hans Wolters. “Die auto’s hebben die verse olie juist het hardste nodig!”

Distributieriem 
Betreft het een auto waarbij de distributieriem in de motorolie loopt, dan ook is verversen om de 10.000 km een must. “We hebben hier al meerdere keren gezien, wat gebeurt als te lang wordt doorgereden met oude olie. De riem raakt helemaal aangetast, met een groot risico op knappen en dus dure motorschade.”

Twijfelt u of de olie in uw auto aan vervangen toe is? Aan de Spoorstraat 14 in Ruurlo staan Hans Wolters, Fons Wolters en het monteursteam voor u klaar om uw auto onder de loep te nemen. Als universeel autobedrijf (sinds 2003) maakt het hierbij niet uit met welk merk of type u komt voorrijden. (BJK)

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant