Afbeelding

Nieuw record: meer gebruikte auto’s verkocht dan ooit

Achterhoek Auto

Sinds de corona crisis ons in de greep houdt, kiezen Nederlanders massaal voor een gebruikte auto. Waar de nieuwverkoop is ingestort, zijn de occasions amper aan te slepen. In juni wisselden ruim 180.000 gebruikte auto’s van eigenaar.

Nooit eerder werden in een maand zoveel tweedehandswagens verkocht. De vakhandel tekende voor 120.550 gebruikte personenauto’s, de overige ruim zestigduizend kwamen voor rekening van verkopen van particulier naar particulier.

Op de kleintjes letten
Meer op de kleintjes letten, lijkt de heersende trend in ons land. Mensen kiezen niet langer voor een nieuwe auto. De verkoop van nieuwe personenauto’s daalde in de eerste zes maanden van 2020 met 30 procent ten opzichte van een jaar eerder. De voorkeur gaat nu uit naar een exemplaar met levenservaring. Een trend die ook al zichtbaar was voor juni.

In maart en april incasseerden de autobedrijven een daling van respectievelijk 14 en 26 procent. In mei moest nog 5 procent worden ingeleverd ten opzichte van 2019. In juni gingen de verkopen door het dak; een meer dan krachtig herstel. Vooral populair zijn auto’s met een prijskaartje tussen de 7000 euro en 15.000 euro.

Grens van 2 miljoen
De stijgende verkoop houdt vrijwel zeker ook verband met de dalende populariteit van het openbaar vervoer in deze corona tijden. Uit onderzoek van Markteffect in opdracht van Bovag bleek vorige maand, dat naar schatting 175.000 OV-reizigers actief op zoek zijn naar een (tweedehands) auto als alternatief.

Zowel Bovag als RDC durven alvast de voorspelling aan dat dit jaar de grens van 2 miljoen verhandelde occasions wordt doorbroken, als de huidige ontwikkeling zich de rest van het jaar doorzet. De branchekenners denken ook dat de verkoopdaling van nieuwe auto’s aan zal houden in het tweede halfjaar van 2020. (BJK)

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant