Afbeelding

Nu ook Renault en Nissan beschuldigd van sjoemelen

Achterhoek Auto

Een Brits advocatenkantoor zegt bewijzen te hebben dat Renault en Nissan ook motorsoftware hebben gemanipuleerd om de emissie te beïnvloeden. Volgens Harcus Parker gaat het om 1,3 miljoen dieselauto’s maar ook 100.000 auto’s met een benzinemotor, allemaal geregistreerd in Groot-Brittannië.

De advocaten citeren uit documenten waaruit blijkt dat het ministerie voor transport al in 2017 vaststelde dat er bij de betrokken auto’s inderdaad gerommeld is met de emissiewaarden. Die documenten zijn naar boven gekomen na een verzoek om openbaarmaking.

Het ministerie zou Nissan wel hebben gevraagd om de software bij te stellen, maar dat is volgens het advocatenkantoor nooit gebeurd. “De praktijk is dat deze auto’s, net als veel VW’s en Mercedessen, weten wanneer ze op de testbank staan en dan hun beste gedrag vertonen.’’

Harcus Parker heeft als doel om voor de kopers van onder meer Nissan Qashqai’s, de meestverkochte SUV in Groot-Brittannië, 5.500 euro aan schadevergoeding te bedingen bij Nissan dan wel Renault. (BJK)

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant