Afbeelding

Onderhoudshistorie: het uitpluizen waard

Achterhoek Auto

Bij het zoeken naar een goede gebruikte auto is een mooi verleden een goede start naar een probleemloze toekomst. In de jacht op een occasion is het lonend om de historie van de auto te onderzoeken. Dit kan veel kosten schelen en veel rijplezier opleveren.

Goed startpunt is het onderzoeken van het aantal vorige eigenaren. Op de site van de RDW en diverse andere sites is dit te zien. Ook wordt vermeld of de auto oorspronkelijk in Nederland is geleverd, dan wel is geïmporteerd. Veel vorige eigenaren is meestal geen goed teken. Import hoeft geen probleem te zijn, maar extra alertheid is dan wel gevraagd.

Met de overgebleven auto’s op uw shortlist, duikt u vervolgens nog meer de diepte in door de onderhoudshistorie te onderzoeken. Bij oudere auto’s is het onderhoud gedocumenteerd in het (digitaal) onderhoudsboekje.

Van belang is dat alle beurten zijn uitgevoerd. En dan ook nog eens op de voorschreven kilometerstand. Veel merken specificeren de beurten, waarbij het zeker goed is om te controleren of de distributieriem van de motor op tijd is vervangen.

Check de naden en lak
De volgende stap is het fysiek bekijken van de overgebleven auto’s. Check aan de buitenkant alle naden van de carrosserie, specifiek bumpers, deuren, motorkap en achterklep. Afwijkingen kan duiden op schade. Zo ook kleurverschil in de lak of afwijkende textuur van de lak.

Het merk en de staat van de banden vertellen ook een verhaal. Een A-merk zegt dat de vorige berijder wilde investeren in het gezond houden. Zo is het ook bij de toegepaste motorolie, waarbij het ook goed is om te checken of het juiste type ie toegepast.

Advies lokale autobedrijf
Het interieur is zeker ook een inspectie waard. De vuistregel: een net interieur is een nette berijder. Kijk ook of slijtage aan stuur, versnellingspook en pedalen in balans is met de kilometerstand.

Vind u het ondanks deze handvatten lastig om de kwaliteit van een auto te beoordelen? Vraag dan uw lokale autobedrijf om advies, of neem hem mee als aankoopmakelaar zodra u elders occasions gaat kijken! (BJK)

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant