Lokale omroepen nog steeds belangrijk

Algemeen

Televisie is niet meer wat het ooit was. Met name jongeren geven steeds vaker de voorkeur aan streamingdiensten boven traditionele tv. Streamingdiensten die zowel via internet en tv worden aangeboden en dus vrijwel altijd en overal beschikbaar zijn. Toch is traditionele tv niet volledig uit de gratie geraakt. Met name lokale omroepen, die vaak ook krant, online nieuws en radio verzorgen, worden (lokaal) nog goed bekeken.

Lokale omroepen
De kracht van een lokale omroep ligt voor de hand: de lokale invalshoek. Wanneer landelijke tv-kanalen worden aangezet, dan raakt men op de hoogte van landelijk nieuws en ook wordt er natuurlijk het nodige entertainment geboden. Lokaal nieuws krijgt op de landelijke televisie echter maar weinig aandacht, terwijl dit juist het soort nieuws is waarvan veel Nederlanders graag op de hoogte blijven. Lokaal nieuws spreekt tot verbeelding, omdat het herkenning oproept. Het gebeurt soms letterlijk om de hoek en juist daarom willen mensen ervan weten.

Lokaal nieuws via een betaald krantenabonnement heeft het ook moeilijk. Veel regionale kranten zijn opgegaan in landelijke kranten en besteden nog maar beperkt aandacht aan regionaal nieuws en diepgang daarin. Door grotere concurrentie op de (online) advertentiemarkt hebben deze kranten drastisch in de kosten moeten snoeien. Ook hier laten zij een gat achter waarin lokale omroepen, vaak mede gedragen door vrijwilligers, graag in springen.

Jubileum Omroep GelderlandNaast een lokale nieuwsbron als Aalten Vooruit halen veel inwoners van Aalten en Gelderland hun nieuws van het regionale Omroep Gelderland. Op 14 maart viert deze regionale omroep haar 35-jarig bestaan. Dagelijks stemmen zo'n 250.000 mensen af op de tv-zender van deze omroep, wat een aanzienlijk percentage van de Gelderse bevolking is. Ook Radio Gelderland is goed voor een marktaandeel van negen procent. Het is overigens niet alleen het nieuws dat bij deze omroep lokaal is ingestoken. Ook entertainment en achtergrondverhalen hebben hier bij uitstek een regionaal karakter. Ook grote evenementen in de provincie, zoals de Nijmeegse Vierdaagse en de Zwarte Cross, staan hier extra in de belangstelling. Zo'n typisch Achterhoeks evenement krijgt vrijwel nergens zoveel aandacht.

Stadsomroepen
Samen met regionale omroepen zorgen stadsomroepen dat de media hun traditionele, controlerende functie blijven vervullen. Omroepen houden namelijk niet alleen mensen op de hoogte, maar zorgen ook dat lokale politici verantwoording afleggen aan hun kiezers. Pas als burgers weten van de handel en wandel van het plaatselijke bestuur, kan deze verantwoording plaatsvinden. Inwoners van Aalten hebben, naasten Aalten Vooruit en Omroep Gelderland, de beschikking over Aladna FM en Gelre FM als lokale nieuwsbronnen. Met andere woorden: Aaltenaren die hun eigen dorp en regio graag op de voet volgen, hebben daarin wat te kiezen.

Dit artikel wordt u aangeboden door Twenty Four Webvertising B.V. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant