De deelnemers pakken de spullen die ze nodig hebben voor hun 'bloemschikopdracht' met prei. Foto: Frank Vinkenvleugel
De deelnemers pakken de spullen die ze nodig hebben voor hun 'bloemschikopdracht' met prei. Foto: Frank Vinkenvleugel

Prei in de hoofdrol bij Raken met smaken

DE HEURNE - In opdracht van het Cultuur & Erfgoedpact onderzocht fooddesigner Katja Gruijters de geschiedenis van een aantal streekproducten en de huidige eetcultuur in de regio. De uitkomsten van haar onderzoek zijn vertaald naar het project ‘Raken met smaken’ waarbij negen gemeenten zijn gekoppeld aan een typerend gewas, product of ingrediënt. In iedere gemeente kunnen mensen deelnemen aan een workshop. Zondag was dat groentekweker Smits in De Heurne, en daarbij stond - uiteraard - prei in de hoofdrol.

Door Waltraud Wensink

Alle deelnemende gemeenten samen met al die streekproducten vormen de Achterhoekse Farm Food Family. Voor de workshops kan iedereen inschrijven. In de hoofdrol van de workshop van juni stond prei. Prei, zo constateerde Katjs Gruijters, is zo op het oog niet de allergrootste ster in de Nederlandse keuken. De groente heeft soms zelfs een wat 'suf' imago. In de workshop werd er echter van alles aan gedaan om de prei van dat ‘suffe imago’ af te helpen en deze groente ‘weer sexy en stoer’ te maken.

Rondleiding
De workshop begon met een rondleiding door het mooie bedrijf van vader Gert en zoon Edwin Smits waar - naast prei - ook andere groenten en fruit worden gekweekt. Vader en zoon namen elk een groep deelnemers mee op een rondleiding over het bedrijf. De deelnemers toonden oprechte interesse en hadden de nodige vragen. Er waren zelfs deelnemers uit Brabant en uit Nijmegen. Tijdens de rondleiding viel op hoe veelzijdig het bedrijf is, en hoe kundig de bedrijfsvoering. Nadat de velden met asperges, bonen, aardbeien en prei waren bezocht, werd het tijd voor een ‘prei-activiteit’. Van Ruimzicht uit Doetinchem waren deskundige koks aanwezig die lieten zien wat de mogelijkheden zijn met prei en hoe je bijvoorbeeld een mooi ‘bouquet garni’ kunt maken om bijvoorbeeld mee te laten trekken in een bouillon. Eigenlijk een soort van kruidenbuiltje maar dan met de producten zoals ze van het land komen. Het leek wel een beetje op ‘bloemschikken’ met prei en selderij en wat er nog zoal in gerechten verwerkt kan worden.

Er was aandacht voor de hoeveelheid werk die er aan vooraf gaat voordat de prei uiteindelijk op je bord ligt. Daar staan mensen meestal niet bij stil maar na de rondleiding bij Smits werd dat wel duidelijk.

Achterhoekse prei-hap
Aan het eind van de workshop werd het Achterhoekse ‘prei-happen’ geïntroduceerd waarbij de eerste hap werd genomen door burgemeester Anton Stapelkamp van de gemeente Aalten.
De prei werd boven een vuurtje gelegd en zo gegaard. De buitenkant werd zwart geblakerd maar die werd er voor het eten eerst afhaald. Daarna konden de deelnemers de prei dippen in een aantal zorgvuldig bereide dipsauzen. Mooi detail: ook bij dipsauzen werd zoveel mogelijk gebruik gemaakt van producten uit de regio. De prei-hap is een mooi alternatief voor mensen die niet van vlees houden en wel van de barbecue. Aansluitend werd iedereen nog getrakteerd op een speciaal preihapje waarbij alles van de prei werd gebruikt.

Raken met smaken dus, een activiteit die een mooi beeld biedt van de streekproducten en de bedrijven die hieraan meewerken. Op de website van Raken met smaken zijn meer bijzonderheden te vinden over de workshops.


www.farmfoodfamily.nlMeer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden