Woon-zorgwoningen in de Oosterkerk. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Woon-zorgwoningen in de Oosterkerk. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Oosterkerk wordt een woon-zorgcomplex

Algemeen

Kerkenraad neemt half juli definitief besluit

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – Er komen ongeveer 25 woon-zorgwoningen in de Oosterkerk. Dat is het resultaat van de zoektocht naar een passende herbestemming van de kerk, die in 2016 startte. De Protestantse Gemeente Aalten-Bredevoort besloot toen de kerk te verkopen. Inmiddels is er een koopovereenkomst met bouwbedrijf Klomps uit Dinxperlo, die de woningen wil realiseren. Het bijzondere gedenkraam aan de Tweede Wereldoorlog wordt behouden.

Zorg past goed bij een kerk
Annelies Lammers is projectleider voor het realiseren van het plan. Zij gaf in de commissie cultureel erfgoed van 22 juni een toelichting op de plannen. “Een jaar geleden hadden we een eerste gesprek over wat we met de kerk zouden kunnen doen. Kun je ook iets met zorg doen? Dat past goed bij de kerk. Daarna hebben we een haalbaarheidsonderzoek gedaan.. Het is bijzonder om een kerk geschikt te maken voor woonzorg. Het lijkt hier te kunnen.” Lammers ziet het als een mooi voorbeeld voor Nederland hoe je een monumentale kerk een goede herbestemming kunt geven. Al zal het wel een 'hele opgave'worden om het uit te voeren.

Verschillende mogelijkheden voor hergebruik
De Protestantse Gemeente had de voorkeur om de kerk te verkopen aan een andere geloofsgemeenschap. Daarover zijn contacten geweest, maar die hadden uiteindelijk geen resultaat. In 2017 heeft het Gelders Genootschap voor de Protestantse Gemeente de mogelijkheden onderzocht voor hergebruik. Woon-zorg, maatschappelijke voorzieningen, kantoren en hoogwaardige horeca werden als mogelijkheid gezien. De zoektocht voor een passende bestemming leidde in de zomer van 2019 tot drie gegadigden. Met alle drie zijn gesprekken gevoerd en daaruit kwam de voorkeur om verder te gaan met de woon-zorg-woningen. De overeenkomst die al is getekend met bouwbedrijf Klomps moet nu alleen nog op 16 juli goedgekeurd worden door de Grote Kerkenraad, die daarvoor de leden zal horen in (digitale) informatiebijeenkomsten..

Gedenkraam en kerkorgel
Uitgangspunt bij de plannen was dat het gedenkraam behouden werd, en dat de verbouwde kerk zo nu en dan open zal zijn om het raam te bekijken. Het glas-in-lood-raam is ontworpen door Marius Richters en werd in 1946 aangebracht. Het was een initiatief van Rotterdammers, die tijdens de Tweede Wereldoorlog een veilige plek en voedsel in Aalten konden vinden. Ze toonden daarmee hun dankbaarheid. De commissie cultureel erfgoed was positief over de plannen. Commissielid Hans de Graaf vroeg zich wel af of het waardevolle orgel moet blijven in de kerk. Voor goed behoud van zo’n kerkorgel is het immers nodig dat het regelmatig bespeeld wordt. Dat zal in het zorg-wooncomplex waarschijnlijk niet gebeuren. Hij suggereerde daarom na te gaan of het orgel een ander plek kan worden gegeven, waar het wel regelmatig wordt gebruikt.

Het gedenkraam blijft behouden. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant