Harm Hoftiezer (links) en Gerard Helmink in de Oosterkerk, met het Friedrichsorgel dat bewaard blijft. Foto: Lydia ter Welle
Harm Hoftiezer (links) en Gerard Helmink in de Oosterkerk, met het Friedrichsorgel dat bewaard blijft. Foto: Lydia ter Welle

PGA beslist over nieuwe bestemming Oosterkerk

Algemeen

AALTEN - De Protestantse Gemeente Aalten (PGA) beslist binnen nu en een maand of er in de Oosterkerk een zorgcomplex mag komen met ongeveer 25 zorgeenheden. Voorzitter Gerard Helmink van de Kerkenraad en voorzitter Harm Hoftiezer van het college van kerkrentmeesters van de Protestantse Gemeente Aalten vertellen graag hoe de procedure tot dit voorstel in zijn werk ging en hoe het vervolgtraject er uitziet.

Door Lydia ter Welle

In 2016 heeft de Kerkenraad van de PGA na rijp beraad - en met pijn in het hart - besloten om de Oosterkerk af te stoten en daarom een koper te zoeken die een passende bestemming voor de Oosterkerk heeft. Dat was één van de maatregelen die nodig waren om de PGA, met een afnemend aantal leden, financieel gezond te houden. Een andere was het terugbrengen van het aantal predikanten. Daarna is uitgebreid onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor herbestemming, met hulp van adviesorganisatie Het Gelders Genootschap. En met een kerkelijk vastgoedspecialist zijn de voorwaarden vastgelegd die de PGA stelt aan verkoop en werd vastgesteld waar verder nog op gelet moet worden bij de verkoop van de kerk. Gerard Helmink: "Voor ons stond vast dat het prachtige gedenkraam in de Oosterkerk behouden moet blijven. En een andere voorwaarde is voor ons dat het gebouw alleen mag worden doorverkocht aan een vooraf met ons afgestemde en gescreende partij. Een derde voorwaarde, ook vastgelegd, is dat de verkoop alleen door gaat als de Grote Kerkenraad, die onze gemeenteleden vertegenwoordigt, akkoord gaat." Zo werd na gedegen onderzoek gekozen voor het plan van Bouwbedrijf Klomps uit Dinxperlo.

Bouwbedrijf Klomps uit Dinxperlo wil de Oosterkerk kopen en er een zorgcomplex realiseren met ongeveer 25 zorgeenheden. Het gedenkraam blijft bewaard en krijgt een bijzondere plek; het blijft op gezette tijden toegankelijk. Ook het orgel blijft bewaard in de plannen van Klomps. Harm Hoftiezer: "De beoogde koper heeft heel goed naar ons geluisterd, en veel betrokkenheid en begrip getoond voor het feit dat het verkopen van de Oosterkerk geen eenvoudig genomen besluit is, en dat het velen verdriet doet dat zij 'hun' kerk verliezen. De plannen getuigen van dat begrip en het respect voor het gebouw, op allerlei manieren, en in het bijzonder doordat in dat plan niet alleen het gedenkraam, maar ook het orgel bewaard blijft." De plannen behelzen een zorgcentrum, waar mensen alleen terecht kunnen met een indicatie voor plaatsing. "Het is dus niet zo dat de appartementen / zorgeenheden te koop of te huur zijn; mensen worden er alleen geplaatst met een zorgindicatie."

Voorlopig koopcontract
Er ligt dus nu een koopovereenkomst met Bouwbedrijf Klomps. "Maar wel met wel ontbindende voorwaarden, voor ons zowel als voor de koper", zegt Helmink. "Voor de PGA geldt dat de koopovereenkomst wordt ontbonden als toestemming van de Grote Kerkenraad en het Classicaal College voor de Behandeling van Beheerszaken uitblijft. Voor de koper is de voorwaarde dat de financiering rond is voor 1 juli 2020, en dat de onherroepelijke omgevingsvergunning binnen is voor 1 juli 2021."

Om de gemeenteleden op de hoogte stellen, heeft de PGA openheid van zaken gegeven via het kerkelijk orgaan Kerkvenster. "Tegelijk hebben we ook de buren van de Oosterkerk op de hoogte gebracht van de plannen en het vervolg van het proces. Want voor hen is natuurlijk ook belangrijk om te weten wat er gebeurt met de kerk. Maar we willen nadrukkelijk de hele Aaltense gemeenschap ook op de hoogte houden van de plannen", aldus Helmink.

Hoe nu verder?
Om uitgebreid informatie te verschaffen over de plannen en om de leden van de PGA te horen, volgen er twee informatieavonden. Op de eerste avond, op maandag 6 juli, verzorgt de beoogde koper een toelichting op de plannen. Daarna hebben de leden een week de tijd om schriftelijk vragen te stellen. Op de tweede avond, maandag 13 juli, worden deze vragen besproken. Deze informatieavonden zijn conform de kerk-orderlijke regels alleen voor de leden van de PGA en kunnen niet worden bezocht door de inwoners van Aalten. Ook alleen de leden van de PGA kunnen vragen en/of opmerkingen indienen. De Grote Kerkenraad neemt alle reacties in overweging en neemt op donderdag 16 juli een besluit op basis daarvan.

Helmink: "De vraag die we samen moeten beantwoorden, is niet meer óf de Oosterkerk wordt verkocht, want die beslissing is al veel eerder gemaakt. Maar de vraag is nu: 'Is de bestemming: zorgcomplex de juiste voor de Oosterkerk?'. Wij denken van wel. Natuurlijk doet het mensen verdriet dat 'hun' kerk straks verkocht wordt. Maar tegelijk is deze bestemming ook een heel mooie, passende, voor de kerk. Een dame sprak me aan en verwoordde het zo: 'Hoezo 'Gods huis gaat dicht?'. Het blijft júíst Gods huis, waar mensen terecht kunnen voor zorg, waar mensen naar elkaar omzien. Eigenlijk gaan de deuren juist veel vérder open: niet alleen op zondag, maar zeven dagen per week, 24 uur per dag!' Dat vind ik een mooie gedachte." Hoftiezer: "Je kunt het ook zien als een ultieme vorm van pastoraal werk, van zorgen voor je naaste." Helmink vult aan: "We denken dat dit een goede weg is om te gaan. Niet alleen goed voor de PGA, maar goed voor de hele Aaltense gemeenschap, die we graag op de hoogte houden van de voortgang." Helmink en Hoftiezer staan achter de plannen, zoals ze voor liggen, maar benadrukken nogmaals dat het doorgaan ervan afhangt van de reacties van de leden van de kerk, en van het besluit van de Grote Kerkenraad op 16 juli.

Bij het betreden van de prachtige Oosterkerk, waar dit gesprek plaatsvond, viel het oog van uw verslaggever op een tekst uit Psalm 84, vers 2, die ruim honderd jaar geleden bij de bouw van de kerk boven een deur is geplaatst: 'Hoe liefelijk zijn Uwe woningen, o Heere der heirscharen!'. Een vooruitziende blik van de bouwers van destijds?

De tekst uit de psalm boven één van de toegangsdeuren van de Oosterkerk. Foto: Lydia ter Welle

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant