Bridgen in De Hofnar vóór corona. Foto: PR Aaltense BC
Bridgen in De Hofnar vóór corona. Foto: PR Aaltense BC

Bridgen in coronatijd

Algemeen

AALTEN - De Aaltense Bridgeclub heeft als zoveel andere sportclubs half maart in verband met de coronacrisis de competitie moeten stilleggen. Elke donderdagavond kwamen gemiddeld zo’n 100 leden (van de in totaal 130) naar De Hofnar voor hun wekelijkse bridge-avond. Centraal staat weliswaar het kaartspel maar er is meer: de bridgeclub biedt ook de mogelijkheid anderen te ontmoeten, nieuwe mensen te leren kennen, contacten te leggen én contacten te onderhouden en heeft daarom ook een belangrijke sociale functie. Om die reden treft de coronacrisis de leden hard: zij missen niet alleen het bridge-spel maar ook de contacten daarom heen.

Het ziet er niet naar uit dat op korte termijn weer in De Hofnar gebridged zal kunnen worden. De Nederlandse Bridge Bond zoekt naarstig naar mogelijke oplossingen om toch weer te gaan bridgen, de RIVM-richtlijnen in acht nemend. Gezien de gemiddelde leeftijd van de leden behoren zij bijna allemaal tot de risico-groep dus het is echt van belang dat om de coronaregels volledig in acht te nemen.

Gelukkig heeft de Nederlandse Bridge Bond (NBB) alternatieven gevonden, zodat sinds half april online met elkaar kan worden gebridged. Dankzij het computerprogramma Stepbridge hebben leden nu twee keer per week de mogelijkheid om te bridgen in clubverband. Men speelt gewoon thuis op de computer, iPad of laptop samen met de bridgepartner tegen twee andere clubleden, ieder vanuit zijn/haar eigen huis. Dat is in ieder geval winst maar de gezelligheid van de wekelijkse club-avond in de Hofnar kunnen deze online clubsessies niet bieden.

Het bestuur informeert de leden weliswaar regelmatig via e-mail en nieuwsbrief, maar na een opgelegde pauze van inmiddels drie maanden, is gezocht naar een andere manier om het contact met de leden te onderhouden. Rond de Pinksterdagen besloot het bestuur daarom een speciale actie op touw te zetten: alle adressen van de ledenlijst werden onder de vijf bestuursleden verdeeld en elk bestuurslid ging persoonlijk langs bij elk clublid met een vrolijk ingepakt bloeiend plantje en met de laatste nieuwsbrief. Niet alleen in Aalten zelf, maar van Mechelen tot Groenlo en van Kotten tot Varsseveld werden de leden bezocht. Deze Pinksteractie werd door iedereen zeer op prijs gesteld. Het bestuur wilde op die manier de betrokkenheid bij de club een nieuwe impuls geven nu de leden elkaar al zolang niet meer aan de bridgetafel hebben kunnen ontmoeten. Het is te hopen dat de NBB snel met suggesties komt hoe de leden elkaar op verantwoorde wijze weer kunnen treffen in De Hofnar.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant