Tonnie Rouwhorst bij 'zijn' machine. Foto: Lydia ter Welle
Tonnie Rouwhorst bij 'zijn' machine. Foto: Lydia ter Welle

Tonnie Rouwhorst halve eeuw bij Outokumpu

AALTEN - Op 29 juni is Tonnie Rouwhorst (65) precies vijftig jaar in dienst bij Outokumpu, een metaalverwerkingsbedrijf aan de Broekstraat in Aalten. Bij velen in Aalten zal het bedrijf nog bekend staan onder de naam die het had toen Tonnie er begon: Koomaf.

Door Lydia ter Welle

Outokumpu bewerkt met - op dit moment - 36 personeelsleden hoogwaardig rvs, dat gemaakt wordt door het moederbedrijf in Finland. Het metaal kan naar wens van de klant verwerkt worden tot een product naar specificaties van de klant. Er wordt op uiterst moderne computergestuurde machines rvs gesneden, verspaand, gedraaid of gefreesd. Productieleider Wim Meinen vertelt: "Dit bedrijf is een fijn bedrijf om voor te werken, want er lopen diverse mensen rond die er al heel lang werken: 25 jaar, maar ook 35 zoals ik zelf, 45 jaar of zelfs al 50 jaar jaar zoals Tonnie."

De jubilaris uit Lichtenvoorde antwoordt, op de vraag hoe je het zo lang uithoudt bij een een dezelfde baas, lachend: "Armoe!", om er meteen achteraan te melden dat dat natuurlijk een grapje is. Hij verklaart: "Ik heb hier eigenlijk altijd wel uitdagingen gevonden. Dus dan blijf je. Hoewel ik wel twee keer ergens anders heb gesolliciteerd. Maar als je dan nadenkt, ziet dat de arbeidsvoorwaarden eigenlijk overal gelijk zijn, dan blijf je en houd je vast aan wat je hebt. Want je weet immers niet wat je elders krijgt."

Hij begon aan de draaibank, als vervanger van iemand die in dienst moest, en kwam vervolgens in vaste dienst. Na een aantal jaren besloot hij bij te leren. Eerst de avondmavo, en daarna volgden allerlei bedrijfsspecifieke cursussen en opleidingen. In 1981 kwamen de CNC-machines en mocht hij zich bekwamen in het werken daarmee. Tonnie Rouwhorst heeft ook geruime tijd als chef werkplaats gewerkt. Toen deed hij ook de planning en werkvoorbereiding van de medewerkers op de werkvloer. "Dat was een beste klus, toen, want nu kan iedereen de specificaties voor een product dat hij moet maken uit de computer halen. Toen moest je dat allemaal nog precies op papier uitwerken, op basis van de informatie uit de order", vertelt de gouden jubilaris. Enkele jaren geleden heeft hij de leidinggevende functie overgedragen aan zijn jongere collega Wim Meinen. "Ik kon toen minder gaan werken en vond het wel mooi geweest. Heb het werk altijd met plezier gedaan, maar vond dat ik het - met mijn naderende pensionering - moest overdragen. Het was mijn eigen keuze en voor mij goed om dat stapje terug te doen."

Nog drie maanden werkt Tonnie Rouwhorst, en per 1 september gaat hij met pensioen. "Hoe ik precies mijn dagen ga vullen, dat weet ik nog niet. Maar ik heb twee dochters, die hebben al wat tijd van me geclaimd, en mijn vrouw precies zo: die moet nog een half jaar werken en dan heeft ook zij pensioen. Ik heb al gezegd, dat ze maar een lijstje voor me moeten maken, van wat ik moet doen", lacht hij, om te vervolgen: "Ik heb ook nog vier kleinzoons, daar heb ik straks ook meer tijd voor, en verder houd ik van sport. En van gitaar spelen en keyboard. Misschien ga ik me daar nog wel verder in bekwamen. Maar een ding weet ik zeker: ik wil wel een beetje regelmaat in mijn dagen, met wat activiteiten. Want zo maar niksen, dat is niets voor mij."

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden