De QR-code om te doneren aan de lokale afdeling van het Rode Kruis. Foto: PR
De QR-code om te doneren aan de lokale afdeling van het Rode Kruis. Foto: PR

Collecte Rode Kruis dit jaar lokaal maar wel digitaal

Algemeen

AALTEN/DINXPERLO – De Nationale Collecte van het Rode Kruis vindt dit jaar plaats van 21 tot en 27 juni. Echter, de collectanten komen dit jaar niet langs de deuren vanwege de coronacrisis, maar de collecte vindt plaats langs digitale weg.

In onze regio verzorgt afdeling Achterhoek Oost van het Rode Kruis de EHBO bij evenementen. Evenementen variëren van bijvoorbeeld het plaatselijk jubileumconcert in Dinxperlo, de avondvierdaagse in Aalten en nu zeer actueel de landelijke hulp tijdens de coronacrisis. Tegenwoordig is het verplicht om bij elk evenement goed gekwalificeerde EHBO’ers aanwezig te hebben. Om dat volgens de regels te kunnen verzorgen, is voortdurend opleiding en bijscholing van de vrijwilligers nodig. Ook verzorgt het Rode Kruis lessen EHBO op scholen, en worden lessen reanimatie en bedienen van de AED verzorgt. Daarvoor wordt onder andere de opbrengst van de collecte gebruikt.

Collectecoördinator in Aalten en Dinxperlo is Hans Heinen. Hij vertelt: “Omdat we als Rode Kruis geen enkel risico willen nemen en ieders gezondheid hoog in het vaandel hebben, gaan we dit jaar niet langs de deuren om te collecteren, maar is er een digitale collecte. Onze leden en vrijwilligers verspreiden daartoe een QR-code, die is gekoppeld aan onze afdeling van het Rode Kruis. Zo weet iedereen die via die QR-code doneert zeker, dat het gedoneerde bedrag ten goede komt aan onze afdeling.” In de collecteweek wordt ook huis-aan-huis een donatie-flyer verspreid met deze QR-code om zodoende zoveel mogelijk mensen te bereiken.

QR-code
Ook bij dit artikel staat een afbeelding van die QR-code die leidt naar de veilige iDeal-betalingsmethode. Wie de QR-code wil gebruiken, opent zijn Mobiel-Bankieren-app op z’n telefoon en scant de QR-code. Door de vervolgstappen te doorlopen, kan men dan doneren.

Achterhoek-Oost
Sinds 1 januari 2018 zijn de Rode Kruis-afdelingen Aalten-Dinxperlo, Winterswijk-Oost-Gelre en Oude IJsselstreek gefuseerd tot één regionale afdeling ‘Achterhoek-Oost’. Tegenwoordig ligt de focus op de evenementenhulpverlening waarbij het de bedoeling is dat in 2020 de nieuwe opgestelde eisen voor een inzet landelijk worden geïntroduceerd. Die regels gelden voor alle afdelingen, die daarvoor volgens strenge regels hun vrijwilligers moeten trainen en bijscholen.

Hans Heinen: “We hopen dat mensen zoveel mogelijk in onze digitale collectebus doneren of via de QR-code. Dan kunnen wij zoals gebruikelijk ons werk blijven doen en de EHBO verzorgen bij evenementen in onze gemeente.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant