De klokkentoren van de Zuiderkerk wordt behulp van de kraanwagen van Jos Tolkamp Speciaal Transport verwijderd. Foto: Marcel te Brake
De klokkentoren van de Zuiderkerk wordt behulp van de kraanwagen van Jos Tolkamp Speciaal Transport verwijderd. Foto: Marcel te Brake

Klokkentoren Zuiderkerk voor onderhoud verwijderd

Algemeen

AALTEN - Vrijdagmorgen 22 mei j.l. was er veel spektakel bij de Zuiderkerk dat veel belangstelling trok en veel fotografen. Al die belangstelling was voor het demonteren van kruis en klok en het los maken van de toren voor vervoer naar de firma ESVE in Lichtenvoorde.

De firma Tolkamp uit Aalten was met groot materieel gekomen om de 18 meter hoge toren van zijn fundament te tillen, nadat eerst het kruis en klok verwijderd waren. De hele morgen zijn ze bezig geweest om met de nodige precisie en voorzichtigheid de toren van zijn voetstuk te halen en op de grote oplegger te laden. Daarnaast was ook bouwbedrijf Van Eerden uit Barlo met een aanhanger aanwezig om de klok en het kruis te vervoeren voor een restauratie.

Dat dit een precisie klus werd was van te voren natuurlijk berekend maar het is altijd wel interessant hoe deze vaklui in de transport zoiets weten te klaren.

Vervolgens ging alles met een speciaal begeleid transport naar Lichtenvoorde toe. De toren wordt daar gezandstraald en krijgt daarna een speciale behandeling en wordt geverfd. Het is nog niet precies bekend wanneer alles klaar is. De kerkrentmeesters van de PG Aalten houden u op de hoogte wanneer de toren weer op z’n plaats gezet wordt.

Met precisie wordt de toren verwijderd. Foto: PG Aalten

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant