Een impressie van de expositie 'Sporen van de Vrijheid'. Foto: Berna Bonekamp
Een impressie van de expositie 'Sporen van de Vrijheid'. Foto: Berna Bonekamp

Nationaal Onderduikmuseum gaat weer open

AALTEN – Vanaf juni kunnen bezoekers weer terecht in het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten. Directeur Gerda Brethouwer is erg blij met dit vooruitzicht. Ze zegt: “Er schijnt een beetje licht aan het einde van de tunnel. We mogen weer mensen ontvangen en verhalen vertellen over onze regio van vroeger en nu! De tentoonstelling Kind van de Vrijheid, die op 3 april geopend zou worden, is compleet ingericht en ook te zien vanaf juni. Er zullen beperkingen gelden vanwege de maatregelen rondom het coronavirus.”

Gerda Brethouwer merkt op: “Wij werkten achter de schermen door maar het voelde vreemd zonder drukte en warmte van onze gasten in het museum en bij de VVV. Met de geleidelijke heropening, vanaf 1 juni, hopen we bezoekers weer op de ouderwetse en persoonlijke wijze te verwelkomen. Toch zullen er ook een aantal dingen anders gaan dan men wellicht van ons gewend is. De escaperoom gaat vanaf 1 juni open, het museum is vanaf 9 juni weer te bezoeken. De openingstijden zijn beperkt, we zijn alleen ’s middags van 13.00 tot 17.00 uur geopend. Dit heeft alles te maken met het feit dat veel van onze vrijwilligers tot de risicogroep behoren, waardoor het nog niet verantwoord is om te werken.”

Gezondheid voorop
De dagelijkse gang van zaken in het museum, de expositie, de escaperoom en de VVV is nu anders. Dat is voor iedereen wennen, maar wel noodzakelijk om op de veiligheid en gezondheid van bezoekers, vrijwilligers en medewerkers te letten. “Wij volgen uiteraard de richtlijnen van het RIVM en zorgen voor aangepaste opstellingen in onze gezamenlijke ruimtes. Zo houden we voldoende afstand. De openingstijden zijn beperkt en we werken met een online reserveringssysteem. Dat is nodig omdat we niet te veel mensen tegelijk kunnen ontvangen. Vanaf 1 juni kunnen mensen kaartjes reserveren met een tijdslot”, aldus Gerda Brethouwer.

Wennen
Ze vervolgt: “Op onze website en de Facebookpagina plaatsen we het actuele nieuws rondom de openingstijden en informatie over de manier waarop men een bezoek kan reserveren. We moeten, in het belang van de gezondheid van ons allemaal, voldoen aan de gestelde hygiëne- en veiligheidsvoorschriften. Het zal even wennen zijn maar samen komen we er wel uit!”

Kind van de Vrijheid
De tentoonstelling Kind van de Vrijheid is te zien als het Nationaal Onderduikmuseum de deuren opent voor bezoekers. Gerda: “We zullen de mobiele expositie op afspraak bezorgen bij de deelnemende gemeenten in de Achterhoek en in de Duitse grensstreek.”

De ‘zuster’-expositie Sporen van de Vrijheid, die in het Grenslandmuseum in Dinxperlo werd voorbereid, is voorlopig nog niet voor het publiek te zien. “Organisatorisch is het niet mogelijk om het Grenslandmuseum in juni al te openen. Het bestuur van het Grenslandmuseum gaat bekijken of 1 september een mogelijkheid is”, vertelt Gerda Brethouwer. Beide exposities maken deel uit van het grensoverschrijdende Regioprogramma Gelderland Herdenkt voor 75 jaar vrijheid in de Achterhoek en worden ondersteund door de Provincie en het vfonds.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden