Sterke stijging WW in de Achterhoek | Al het nieuws uit Aalten | Aalten Vooruit

Sterke stijging WW in de Achterhoek

Verlies van banen vooral in horeca en bij uitzendkrachten

ACHTERHOEK - In april zijn de effecten van de coronacrisis in de Achterhoek duidelijk te zien. Het aantal WW-uitkeringen stijgt, terwijl er de afgelopen jaren juist sprake was van een daling in deze periode. Door die stijging ligt het aantal uitkeringen nu zelfs hoger dan een jaar eerder. Dat is al jaren niet meer gebeurd. Op dit moment neemt het aantal WW-uitkeringen vooral sterk toe onder horecapersoneel en uitzendkrachten.

Vijftien procent meer
April was de eerste volle maand met ingrijpende corona-maatregelen. Bovendien zijn de economische verwachtingen duidelijk omgeslagen van groei naar krimp. Dat zet in veel sectoren de werkgelegenheid onder druk. In de Achterhoek nam het aantal WW-uitkeringen in april met 518 toe tot 3.984, een toename van 14,9%. Landelijk was de toename met 16,7% nog sterker.

Door de sterke toename in april ligt het aantal WW-uitkeringen in de Achterhoek nu ook hoger (+6,1%) dan een jaar eerder. Dat is in deze regio sinds juni 2016 niet meer voorgekomen.G

De weerslag op de arbeidsmarkt in de Achterhoek is het grootst in de horeca en in het uitzendwezen. In de Achterhoek steeg het aantal WW-uitkeringen van mensen die in de sector horeca & catering werkzaam waren in april met veertig procent tot 168. De toename betreft vooral koks en medewerkers in de bediening.
Bij uitzendbedrijven nam het aantal WW-uitkeringen in de regio in april met zestig toe tot 646. Die uitzendkrachten werkten in uiteenlopende sectoren en beroepen. De toename in april zit onder meer bij productiemedewerkers,vrachtwagenchauffeurs, magazijnmedewerkers, schoonmakers en medewerkers klantenservice. In andere sectoren werden daarnaast vooral administratief personeel, verkopers en schoonmakers getroffen.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden