De Achterhoekse vlag, ofwel: koop lokaal. Foto: PR
De Achterhoekse vlag, ofwel: koop lokaal. Foto: PR

Koop Lokaal - in een globale wereld

Algemeen

BREDEVOORT - De coronacrisis zet ons op diverse manieren aan het denken over hoe we onze samenleving hebben ingericht. Moeten we bouwen aan een toekomst die beter in balans is? De Koppelkerk in Bredevoort staat de komende maanden met haar Tegenlicht Meet Ups stil bij de maatschappij van morgen. In de eerste meet up op vrijdag 22 mei staat ‘de wending naar de lokale economie’ centraal.

We leven in een geglobaliseerde wereld waarin we ons makkelijk verplaatsen van de ene kant naar de andere kant van de wereld. We besteden onze arbeid uit aan lage lonen-landen om als consument producten tegen een zo laag mogelijke prijs te kopen. Beide leken lange tijd een voorrecht.
Maar de huidige corona-pandemie confronteert ons ook met de keerzijde van globalisering. Ziekten kunnen zich binnen mum van tijd verspreiden. Het op grote schaal verhuizen van onze maakindustrie heeft ons zeer afhankelijk gemaakt van anderen. Kortom, de coronacrisis toont ons tegelijkertijd hoe kwetsbaar we zijn in een geglobaliseerde wereld.
Brengt dit inzicht ons tot het heroverwegen van onze globale economie? Hierover praten we in de online Tegenlicht Meet Up van de Koppelkerk op vrijdag 22 mei. Met spelers in de lokale en regionale economie bespreken we de ‘koop lokaal’-initiatieven. Is deze wending naar de lokale economie een blijvertje, of is het een tijdelijke opleving van sympathie en solidariteit in tijden van quarantaine?
Daarnaast gaan we deze avond in gesprek met twee verschillende branches. Eén van de gasten is sociaal ondernemer Rolf Winter van ‘Met Gezond Boerenverstand’. Sociaal, lokaal en digitaal: daar ligt onze toekomst, stelt Winter. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is eigenlijk simpelweg je gezond boerenverstand gebruiken: bied iedereen kans op werk en inkomen, koop zoveel mogelijk lokaal, voorkom verspilling, gebruik groene energie.
Daarnaast is Annemiek Riefel namens de toerismesector te gast. Ze is kennismakelaar Vrijetijdseconomie bij Achterhoek Toerisme. Gaan we een verschuiving zien in het toerisme na corona? Gaan we meer recreëren in eigen land? Zoeken we bij uitstek plekken op met rust en ruimte? Of pakken we straks als vanouds weer het vliegtuig naar verre oorden en toeristische trekpleisters?
Aan de hand van de Tegenlicht-documentaire ‘The bigger picture’ gaan we in gesprek. Deze eerste online meet up zal plaatsvinden via een digitaal platform. Iedereen krijgt de ruimte mee te praten onder leiding van moderator Anke Sitter. Aanmelden kan via www.koppelkerk.nl. In volgende edities van de Tegenlicht Meet Up over de maatschappij van morgen staan onder andere een nieuwe ecologische balans, (basis)inkomen en de netwerksamenleving centraal.
Op vrijdag 22 mei start om 19.00 uur de Tegenlicht-documentaire en om 20.00 uur start de meet up. Entree: vrije gift. Aanmelden is noodzakelijk en kan via de website.


www.koppelkerk.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant