Foto: collectie Leo van der Linde
Foto: collectie Leo van der Linde

Oplossing zoekplaatje

Algemeen

AALTEN - Het zoekplaatje van dinsdag 5 mei toonde de afbraak van het Aaltense Feestgebouw.

Veel ouderen hebben nog herinneringen aan dit gebouw, afgebroken in 1977. Ruim 40 jaar na de afbraak leeft het gebouw bij velen nog voort. Tonnie Stoltenborg bezit nog een aandeel uit 1907. In dat jaar kwam men met een plan om het Feestgebouw te bouwen. Financiële middelen werden destijds gevonden door het uitgeven van aandelen. Men kon deze kopen om de bouw mogelijk te maken. Er werden 750 aandelen van elk 10 gulden uitgegeven. Op deze manier kwam er 7500 gulden binnen. Voor die tijd een flink bedrag. De 'rjkeren' onder de Aaltense bevolking kochten een vel met liefst tien aandelen, een zogenaamd 'talon' (coupon of dividendblad van aandelen). De aandelen konden later worden verzilverd. Er zijn aandeelhouders geweest die dit niet hebben gedaan. Het bedrag werd als het ware geschonken om de bouw van het Feestgebouw mogelijk te maken. Leidy Wiggers: "Het Feestgebouw aan de Polstraat, als kind woonde ik hier tegenover. Je kon er heerlijk spelen, ook in de grote weide erachter." Iemand anders weet zich nog de autocross te herinneren die om het gebouw werd gehouden. Omdat ze nog zo klein was en alles niet goed kon zien, mocht ze bij haar vader op de schouders zitten om naar het spektakel te kijken.

Roelie Wilms, oud-inwoonster uit Aalten: "Ik ging weg uit Aalten en toen stond het er nog. Ik herinner me de marsmuziek die er schetterde tijdens de Avondvierdaagse en herinner me nog het optreden van 'The Golden Earrings'. Jammer dat ik er toen niet heen mocht. Vroeger werd er kermis gehouden achter het Feestgebouw." Louis Veldhuis: "Het Feestgebouw was vroeger de poptempel van Aalten. Ik heb er veel bands gezien en ook met Attica veel bands gehaald, onder andere Herman Brood, Barrelhouse, het afscheidsconcert van Alquin, Dizzy Man's Band, Bintangs, Sweet, Bots, Kayak, Earth & Fire. Er werden diverse festivals georganiseerd in de jaren zestig, begin jaren zeventig; The Golden Earrings, The Rowdy's, Group 1850, Brainbox, America. En niet te vergeten The Hobo String Band in 1976. En 't ging d'r hen!!" Benny en Tineke: "Direct word ik herinnerd aan de start en finish van de Avondvierdaagse; zitten met je klas in het lange 'gres', warm, veel stof en wachten op de begeerde medaille." Rene Lubbers: "Het was een mooi gebouw, mooier dan dat lelijke ding van nu." Normaal trad er nog op, kort voordat het werd afgebroken. Dat het er nogal 'haeveg' aan toeging, was geen ramp. Het gebouw zou toch gesloopt worden. Susanne Jansen vindt het jammer dat het gebouw weg is: "Een markant gebouw."

Theodoor Driessen, medeoprichter van het Feestgebouw, werd de eerste president bij de start van het Feestgebouw. Omstreeks 1908 werd het gebouw in gebruik genomen. Joop te Veele, 74 jaar, heeft een hele map bijgehouden van allerlei optredens en een verslag uit het verleden in het Feestgebouw. Hij schrijft: "Ik herinner mij dat ik het honkbalspel heb geleerd op het veld achter dit gebouw in mijn lagere schoolperiode; het gymmen bij vereniging DVO met de jaarlijkse uitvoering. Hoogtepunt voor mij was het optreden van 'The Golden Earrings' op 1 juni 1968. Op Tweede Kerstdag was er een beatshow met een 'Pop Coloured' lichtshow. Verder heb ik herinneringen aan Koninginnedag 1972 en 1973 en een Instuif van Aalten-Bredevoort met het Oranje Comité."

De 89-jarige Henk Obbink herinnert zich nog de ALMI-tentoonstelling die in de omgeving van het Feestgebouw werd gehouden. Deze Aaltense Land-, Middenstand- en Industrietentoonstelling werd gehouden in 1949, trok regionale belangstelling. Zelfs de Commissaris van de Koningin Quarles van Ufford was hierbij te gast. In 1977 werd dit markante pand gesloopt. Het Feestgebouw maakte plaats voor het Activiteitencentrum 'De Pol'. Dit gebouw is inmiddels al weer enkele jaren omgedoopt in 'De Hofnar'.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant