Er wordt hard gewerkt op De Pas, ook aan duurzaamheid. Foto: PR
Er wordt hard gewerkt op De Pas, ook aan duurzaamheid. Foto: PR

'Lelijke daken' van huizen De Pas worden vernieuwd

Algemeen

AALTEN - Woningen aan De Pas in Aalten worden in de komende weken gerenoveerd en daarmee energiezuiniger gemaakt. Voorzien van nieuwe, geïsoleerde, daken en zonnepanelen krijgt de buurt een nieuwe look.

Door Kristel te Bokkel

Een deel van De Pas in Aalten staat ook wel bekend als ‘de buurt met die lelijke daken’. De vijf blokken met in totaal dertig woningen zijn voorzien van zonnepanelen, maar die komen uit de jaren tachtig. Woordvoerder van de buurt vertelt: “In die tijd waren zonnepanelen heel speciaal en revolutionair, maar de afgelopen jaren was de opbrengst eigenlijk nihil. In de zomer van 2019 kwamen er nieuwe mensen in de buurt wonen die er werk van hebben gemaakt. Zij hebben de daken vernieuwd, met dakpannen erop en ze hebben nieuwe zonnepanelen geplaatst. Toen zijn wij als buurt daar ook mee aan de slag gegaan.”

In het najaar werd er vanuit de gemeente een avond over toekomstbestendig wonen gehouden. Hierbij was de initiatiefnemer van De Pas aanwezig, samen met twee buren. “Na die informatieavond heb ik een brief rond gedaan in de buurt om mensen erover te informeren. De buurt zou er namelijk gigantisch van opknappen. Tijdens een tweede avond kwam er iemand van AGEM langs, een Achterhoeks initiatief op het gebied van verduurzamen, iemand van Tenten Solar Lichtenvoorde en bouwbedrijf Poelhuis uit Eibergen. Zij hebben ons alle benodigde informatie gegeven.”
De buurt bleek zeer enthousiast. Alle 29 nog niet gerenoveerde huizen worden de komende weken gerenoveerd. Om de kosten een beetje te drukken werd van iedereen gevraagd om mee te helpen aan dit project. “En voor diegenen die dit niet kunnen helpen we elkaar. De saamhorigheid in de buurt is dus enorm. Ook met dagen als Koningsdag en het EK of WK voetbal versieren we de hele buurt. We hebben ook een aantal jaren meegedaan met het corso van Aalten. Nu helpen we ook met z’n allen, van jong tot oud, mee met het renoveren. We helpen elkaar, zodat we over tien weken allemaal nieuwe daken en - deels - ook nieuwe zonnepanelen hebben.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant