Foto: Pixaby
Foto: Pixaby

Hoe zit het met de coronamaatregelen in Duitsland?

Algemeen

REGIO - Deze week is er - zowel in Nederland als in Duitsland - een versoepeling van de coronamaatregelen bekend gemaakt. Veel van onze lezers zijn benieuwd in hoeverre een bezoek aan ons buurland weer mogelijk is.

In Duitsland mogen de deelstaten nu zelf het beleid bepalen. Wel is afgesproken dat zij hun beleid moeten aanpassen als er binnen zeven dagen meer dan vijftig mensen per 100.000 inwoners van een stad of regio besmet raken. De maatregelen worden dan direct weer strenger in die stad of regio: met weer uitgaansbeperkingen of winkels die gesloten moeten worden.
Landelijk geldt dat de contactbeperkingen in ieder geval tot en met 5 juni zijn verlengd. Wel mag een huishouden nu samenkomen met één ander huishouden. Twee gezinnen mogen nu dus bij elkaar op bezoek gaan of samen naar het park.
De Duitse Bundesliga zal vanaf zaterdag 16 mei weer hervat worden; wel worden alle wedstrijden zonder publiek gespeeld en gelden er strenge maatregelen omtrent testen en hygiëne.

Mondkapje verplicht
De plicht om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer en in winkels blijft daarnaast bestaan. Dat mondkapje mag overigens niet worden gedragen in de auto. Pas als men de auto verlaat, mag het mondkapje op. Ook dienen mensen nog steeds 1,5 meter afstand tot elkaar te houden.

Noordrijn-Westfalen gaat het verst bij het versoepelen van de maatregelen. In deze deelstaat mogen basisschoolleerlingen vanaf 11 mei in wisselende groepen weer naar school. Ook middelbare scholieren mogen dan weer terug naar de klas. De horeca, fitnessstudio’s, dansscholen en sporthallen mogen vanaf maandag 11 mei hun deuren weer openen. Dat geldt ook voor winkels; daarbij maakt het niet uit hoe groot de winkels zijn. Ook vakantiewoningen en campings mogen dan weer toeristen ontvangen en pretparken mogen weer open. Vanaf 21 mei mogen hotels ook weer gasten ontvangen. Vanaf 20 mei mogen buitenzwembaden weer openen (met uitzondering van recreatieve zwembaden); vanaf 30 mei ook de binnenzwembaden en wellnesscentra. Theaters, opera’s en bioscopen mogen vanaf 30 mei weer gasten ontvangen.

Overal blijft van kracht dat iedereen zich aan de strenge hygiëne- en veiligheidsvoorschriften moet houden, en zich moet houden aan de anderhalve meter afstand.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant