Zelfstandigen kloppen aan bij Laborijn

Honderden zelfstandigen in de Achterhoek hebben zich bij Laborijn gemeld voor geld. Tot nu toe gaat het om 20 zelfstandigen uit Aalten. Een woordvoerder van Laborijn geeft aan dat de eerste bedragen al zijn uitbetaald. Laborijn is de uitvoeringsorganisatie van de Wsw- en Participatiewet voor de gemeenten Doetinchem, Aalten en Oude IJsselstreek en enkel Wsw voor de gemeente Montferland.

Versnelde procedure
In de gemeenten Aalten, Oude IJsselstreek en Doetinchem voert Laborijn de steunregelingen voor zelfstandigen en ondernemers uit. In het geval van kleine ondernemers en zzp'ers gaat het om een verruiming van het Besluit Bijstand Zelfstandigen. Dit houdt in dat er geen rekening wordt gehouden met het inkomen van een partner of het eigen vermogen. Iedere ondernemer die door het coronavirus in de financiële problemen komt, kan een aanvraag doen. Vanwege de crisissituatie is er een versnelde procedure opgesteld waardoor de eerste voorschotten al zijn toegekend en zelfs al uitbetaald. Er wordt dus binnen vier weken inkomensondersteuning aangeboden voor een periode van maximaal drie maanden. Ook is het mogelijk om met voorschotten te werken. De hoogte van de inkomensondersteuning voor levensonderhoud is afhankelijk van het inkomen en bedraagt maximaal ca. €1500,- netto per maand. De versnelde procedure geldt ook voor leningaanvragen voor bedrijfskapitaal tot maximaal €10.157,-.

Bijstandsniveau
De regeling zoals bekendgemaakt door de Rijksoverheid betreft ondersteuning op bijstandsniveau. Dit is dus niet veel en voor een tijdelijke periode van drie maanden. De bijdrage hoeft niet terug te worden betaald. Volgens wethouder Wethouder Joop Wikkerink gaat gemeente Aalten ook soepel om met andere betalingsproblemen. Wel is het verstandig om de schulden niet op te laten lopen als dit enigszins mogelijk is. Op de vraag hoeveel kan ik lenen? is het beste antwoord: het liefst zo min mogelijk. Nu er bij gemeenten extra beroep wordt gedaan op aanvullende bijstand en uitvoeringskosten is er extra compensatie nodig vanuit het Rijk. De huidige Bbz-regeling heeft een budgettair beslag van circa 75 mln. Naar verwachting zal dit aanzienlijk toenemen, zeker met de aanvullende strengere maatregelen die gepresenteerd zijn. Mogelijk gaat het om meer dan een verdubbeling.

Bekendheid regelingen
De Rijksoverheid werkt samen met de VNG, Divosa, de Kamer van Koophandel, zzp- en ondernemersorganisaties en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland samen om de maatregelen meer bekendheid te geven. Ook gaat het kabinet spoedig met zzp-organisaties in gesprek over de situatie van zelfstandigen om te bekijken wat er nodig is om de huidige situatie het hoofd te bieden. Ondernemers doen een aanvraag voor een lening bij hun eigen kredietverstrekker. De banken kunnen deze ondernemers vervolgens aanmelden voor de verruimde kredietregelingen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Belastingmaatregelen kunnen aangevraagd worden bij de Belastingdienst Zakelijk.

Dit artikel wordt u aangeboden door Twenty Four Webvertising B.V. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

 

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden