Columns

Randbericht | Haal de natuur in huis

Haal de natuur in huis

Daar zit je dan op een mooie lentedag. In de tuin is het aangenaam en het verlangen is groot om een natuurgebied op te zoeken. Op Twitter zag je dat de burgemeester al vroeg aan de wandel was. Bij zijn berichtje liet hij mooie foto's zien. Het verlangen is daardoor groter geworden, maar je bedwingt je. Blijf thuis! Ook de burgemeester schreef het. Die boodschap heeft zich vastgezet in je hoofd.

Wat dan wel? Haal de natuur in huis! Zet de ramen open nu de temperatuur het toelaat. Zet televisie en radio uit. Laat de geluiden van de natuur in je kamers toe. Die zijn opeens beter hoorbaar, omdat het verkeerslawaai sterk is afgenomen. Geniet van het gewone, zoals van het getsjielp van de mussen en de fanatieke zang van de koolmees, dat op het geluid van een fietspomp lijkt. Hoor je daarin de verte de lachroep van de groene specht? Het kan zomaar.

Toch zin in een wandeling? Maak die in je gedachten. Ga naar je favoriete natuurgebied. Denk aan de planten die er nu bloeien en de vogels die er voorkomen. Natuurlijk ken je niet alle namen, maar dat is ook niet nodig om ervan te genieten. Zoek op internet informatie op over zo'n gebied en bekijk de foto's van de planten en vogels. Luister ook naar de vogelgeluiden. Je hoeft alleen de naam van de vogel in te typen en dan ben je er al.

Wil je graag bewegende beelden zien? Dat kan via de website van Beleef de Lente, waarop het broeden van allerlei vogels is te volgen. De beelden van de steenuil en de kauw komen uit de Oost-Achterhoek, misschien wel bij jou uit de buurt. Als je een beetje zoekt kun je nog veel meer filmpjes vinden over de natuur in je eigen omgeving.

Die natuur is ook in en bij je huis. Als de volgende keer een huismuis door je kamer trippelt, vloek niet meteen. Kijk er eens goed naar hoe mooi dat diertje is. Kijk ook naar die spin boven in de hoek van de kamer en laat in de tuin de ongewenste planten eens vaker staan. Die zijn vaak verrassend mooi en misschien komt er wel een oranjetipje voorbij, de vlinder met de oranje vleugelpunten die nu overal verschijnt.

Wat ook kan is een goed natuurboek lezen. Ik heb nog wel een tip. Lees het boek Beleef de natuur in Winterswijk. De Haart komt er ook in voor, want het gaat over het Nationaal Landschap Winterswijk. Ik schreef het samen met Jan Stronks. Het bevat veel mooie foto's van Jan. Al die natuur die je zo in huis haalt is voorbereiding voor later, wanneer we de natuur weer met ons allen plat mogen lopen. En als je het niet laten kunt, een kleine wandeling in de buurt is niet verboden.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden