Columns

Randbericht | Koop lokaal

Koop lokaal

Al vele jaren ben ik gewend om alle gebeurtenissen om me heen van enige afstand te beschouwen. Tijdens wandelingen in de natuur was het zelfs altijd al een gewoonte om afstand te houden. Ik kwam nooit in de natuur voor gezelligheid. Ik kwam er om naar planten en dieren te kijken en het terrasje na afloop.

Toch waren er vaak ontmoetingen en gesprekken. Soms duurde mijn vaste wandeling twee uur langer dan gebruikelijk. Talloze gesprekken voerde ik onderweg over natuurbeheer, landbouw, boeken en geschiedenis. Ook over gemeentepolitiek, want er waren nog steeds mensen die dachten dat ik er onderdeel van uit maak.
Nu ik echt afstand moet houden besef ik dat ik, die altijd al een beetje op zichzelf was en op afstand bleef, toch bijna dagelijks mensen sprak. Ik zocht het niet op, het sociale contact was er. Dat dit er nu nagenoeg niet meer is, ervaar ik als apart.

Gelukkig hoeven we nog niet helemaal binnen te blijven. De op afstand blijven-wandeling, die al mijn gewoonte was, mag ik nog steeds maken. Het doel hoeft natuurlijk niet altijd een park of een natuurgebied te zijn. Zaterdag liep ik naar de plaatselijke boekhandel. Op de radio had ik gehoord dat een van mijn favoriete schrijvers Koos van Zomeren een nieuwe roman had geschreven. Die wilde ik lezen. Ik ging niet tevergeefs en maakte ook nog een praatje met de eigenaar van de boekhandel.

Op de terugweg kwam ik een mij bekende gemeenteambtenaar tegen. Van de andere kant van de straat, waardoor ik wat luider moest praten dan ik graag doe, vroeg ik hem hoe het thuiswerken beviel. Dat was te doen, maar hij miste vooral het even kunnen binnenlopen bij een collega of het in levende lijve kunnen overleggen met betrokkenen over nieuw beleid.

Thuis bedacht ik me dat ik dit vaker ga doen. Niet meer boeken bestellen via internet, niet meer boodschappen doen voor drie dagen in de supermarkt, maar elke dag naar een lokale ondernemer. Naar de slager en groenteboer, naar de schoenmaker om eindelijk dat bandje van mijn sandaal vast te laten stikken en naar al die andere zaken die nog steeds open zijn en halsreikend uitkijken naar die enkele klant die nog komt.

Koop lokaal, altijd al een goed uitgangspunt, wordt nu nog veel meer mijn motto. Ik ga elke dag een korte wandeling maken met als tussenstop een mooie plaatselijke winkel, waar ik iets zal uitzoeken wat ik misschien wel helemaal niet meteen nodig heb. Als we dat allemaal doen, maar niet allemaal tegelijk, is dat toch enige steun voor onze plaatselijke ondernemers. Kom op, koop lokaal!

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden