Marion Jentink aan het bellen met correspondente Eva. Foto: screenshot
Marion Jentink aan het bellen met correspondente Eva. Foto: screenshot

Vreugde en teleurstelling bij eindexamenleerlingen

Algemeen

AALTEN – Ongeveer zes weken voordat de eindexamens zouden beginnen, wordt door minister Arie Slob het volgende bekendgemaakt: "De centrale eindexamens gaan dit jaar niet door. Leerlingen kunnen hun diploma behalen op basis van hun schoolexamens." Het is een jaar dat altijd in onze herinnering zal blijven, zeker van de leerlingen die dit jaar aan het eindexamen zouden deelnemen. Het eindexamen is voor de leerlingen iets waar ze al jaren tegenop kijken. Normaal gesproken is het voor veel leerlingen een stressvolle en spannende periode. Deze periode valt plots weg. Wat betekent dit voor de examenkandidaten? Zeven leerlingen van CC Schaersvoorde delen hun verhaal.

Door Eva Schipper

Silke Bruil (17 jaar, havo): "Ik had wel verwacht dat de examens dit jaar niet door zouden gaan. Toch is het bizar als je erachter komt dat het dan écht niet doorgaat." Silke is ondanks dat ze niet echt examens heeft gedaan toch trots op zichzelf. " Ik doe dit jaar voor de tweede keer en ben dan ook erg blij als ik gewoon mijn diploma haal." Silke twijfelt even en lacht dan: "Ik denk dat het me wel gaat lukken."

Fleur Brethouwer (17 jaar, vwo) zag schrappen van de examens door het coronavirus ook aankomen. " Als je bijvoorbeeld kijkt naar de situatie rond examens in Engeland, dan kan je verwachten dat het kabinet in Nederland een soortgelijk besluit zal nemen. Nu het besluit er eenmaal is, vind ik het ook wel jammer. Het halen van het diploma voelt niet helemaal alsof ik het verdiend heb, het is bijna gratis." Fleur vertelt dat ze het erg jammer zou vinden als er geen gezamenlijke afsluiting zal zijn. "Ik denk dat ons gala en de diploma-uitreiking ook geannuleerd worden. Ik hoop wel dat Schaersvoorde een soort alternatief feest gaat organiseren in de zomer."

Marion Jentink (17 jaar, vwo): "Is dit wel echt gebeurd? Het voelt echt surrealistisch ook al had ik wel een voorgevoel dat de examens niet door zouden gaan." Marion is wel blij met het besluit van het kabinet. "Het is bijna niet te organiseren met zoveel zieke kandidaten of met kandidaten waarvan familieleden tot de risicogroep behoren." Een andere optie dan het annuleren van de examens zou het uitstellen van de examens zijn geweest. "Dan hadden we nog langer in een onzekere periode moeten zitten. Ik vind het schrappen van de examens beter."

Eliza Bouten (17 jaar, vwo): "Toen ik de artikelen voorbij zag komen op internet, geloofde ik het helemaal niet. Ik wilde het eerst zelf uit de mond van minister Slob horen." Eliza is wel blij met het besluit, want ze kan eigenlijk niet meer zakken. "Toch voelt het wel een beetje als vals spelen." Eliza merkt wel op, dat het voor leerlingen die er nu niet zo goed voorstaan erg vervelend is. Er zijn namelijk ook leerlingen die de compensatiemogelijkheid van het centrale examen goed zouden kunnen gebruiken.

Eva Brethouwer (16 jaar, gtl): "Normaal gesproken als ik van school kom, heb ik best veel te doen. Ik maak huiswerk, ik dans iedere vrijdag, ik werk bij de Action, ik speel graag piano en ik hou van netflixen. Nu ik geen fysieke lessen meer heb, merk ik dat ik minder motivatie voor school heb." Eva staat er goed voor, maar toch wil ze nog niet de vlag uithangen. "Ik snap wel dat sommige leerlingen dat doen, maar ik wil wachten tot het helemaal officieel is." Eva verwacht dat er in haar klas niet zoveel leerlingen zullen zakken dit jaar.

Veerle Klompenhouwer (16 jaar, havo): "Mijn hoofd draaide overuren toen ik hoorde dat de examens niet doorgingen. Ik ging meteen uitrekenen of dat zou betekenen dat ik geslaagd ben." Veerle heeft een lach op haar gezicht: "ja, ik ben - denk ik - inderdaad geslaagd, maar het is nog wel even spannend." Veerle staat voor het vak Engels een 5,2 en er komt nog een tentamen aan. "Engels is altijd riskant, maar als ik hoger dan een drie haal dan slaag ik gewoon." Hoewel Veerle erg blij is, baalt ze ook een klein beetje. "Ik kan later nooit zeggen dat ik echt examen heb gedaan. De examens lijken me stressvol, maar ik zal het nooit te weten komen. Bovendien blijft altijd de herinnering bij me dat ik in het 'corona-jaar' zat."

Esmee Schuimer (17 jaar, vwo): "Het is jammer dat ik geen telefoontje krijg als ik gezakt of geslaagd ben." Ook Esmee vindt het jammer dat ze de ervaring van het examen nooit zal meemaken. "Ik kan nog niet zeggen dat ik geslaagd ben, maar ik hoop het wel. Een aantal vriendinnen van mij staat er niet zo goed voor. Ze kunnen hun cijfer niet zo makkelijk meer omhoog halen. Ook is het nog onduidelijk wat de extra herkansingsmogelijkheden zijn."

Fleur Brethouwer aan het bellen met correspondente Eva. Foto: screenshot
Silke Bruil aan het bellen met correspondente Eva. Foto: screenshot
Veerle Klompenhouwer aan het bellen met correspondente Eva. Foto: screenshot
Eva Brethouwer aan het bellen met correspondente Eva. Foto: screenshot
Esmee Schuimer aan het bellen met correspondente Eva. Foto: screenshot
Eliza Bouten aan het bellen met correspondente Eva. Foto: screenshot

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant