Dokter M en zijn Zusters. Foto: PR
Dokter M en zijn Zusters. Foto: PR

Muzikaal medicijn: Dokter M in de tuin

ACHTERHOEK – Extra aandacht voor de risicodoelgroepen is nodig in verband met de corona uitbraak. Oudere mensen blijven thuis en het risico op eenzaamheid steekt de kop op. Het zanggezelschap Dokter M & de Zusters biedt zich aan om een vrolijke noot te spelen bij verzorgingscentra in de Achterhoek. Op 26 maart staan ze in de tuin van De Molenberg.

Door Leander Grooten

Initiatieven in den lande als 'Muziek aan bed' en 'Diva Dichtbij' zoeken patiënten in ziekenhuizen en verpleegtehuizen op met klanken verlichting te brengen. De richtlijnen van het RIVM en het vermijden van contact met risicogroepen gooien daar roet in het eten. De Achterhoekse zusters die de muzikale dokter Martin ondersteunen hebben met het lenteweer een passend alternatief bedacht.

Medicijndokter
Dokter M is geen echte dokter. "Een muzikale medicijndokter," zegt hij in een telefonisch gesprek. Met zijn ervaring zingt hij liedjes van toen, begeleidt door een draaiorgel. "Het orgeltje is een attribuut dat we gebruiken in onze mini voorstellinkjes, de muziek is een karaoke cd waarop wij meezingen."
De vier 'Zusters' zijn Christine van Ens, Gerike Terwel, Ginette Gussinklo en Ingrid Lammers, waarvan sommigen zelf in de geriatrie werken.

Eenzaamheid
Dokter M is regelmatig te vinden in verzorgingscentra. "Elke maand zingen in het dagcentrum van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix, we zingen wel eens in het Prins Hendrikhuis in Winterswijk of op locaties van Marga Klompe in de Oost-Achterhoek."

Maar dat gaat nu allemaal niet door. De 'drive' om de oudere medemens op te vrolijken is echter onverminderd aanwezig. "De zusters hebben ervoor gezorgd dat we op gepaste afstand, in de buitenlucht, alsnog aanwezig kunnen zijn. De mensen hebben dat juist nu nodig." Oudere mensen wiens kinderen niet meer op bezoek komen en waar de zorgen voor het oplopen van het virus aanwezig zijn, kunnen wel een hart onder riem gebruiken. "De eenzaamheid ligt juist nu sterk op de loer."

Gebaar voor alle tehuizen
Donderdag 26 maart vanaf 14.30 uur zingt Dokter M en de Zusters in Groenlo vanaf balkon en tuin voor de cliënten van de Molenberg, onderdeel van Marga Klompe. "Als het weer het toelaat uiteraard," aldus de zingende dokter.

En voor de Zusters en hun dokter is het wat hun betreft pas een begin. "We willen ook tuinen in andere centra en woongroepen in de Achterhoek aandoen. We doen dit op eigen initiatief." Dokter M weet dat muziek verlichting brengt in moeilijke tijden en zet zich in voor de oudere medemens. "Een vrolijk deuntje, een mooie afleiding van al het nieuws en de zorgen die er leven."

Informatie en aanmeldingen: 0543-513808

Lees ook

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten