Maik en Oswin de Jong. Foto: Eva Schipper
Maik en Oswin de Jong. Foto: Eva Schipper

Voor Ramon de berg op

AALTEN - Vorige week besloot Maik de Jong dat hij, net als zijn vader Oswin en moeder Wendy, mee doet aan Alpe d'HuZes, ter nagedachtenis aan hun in januari overleden broer en zoon Ramon. Die vocht vijf en een half jaar – helaas tevergeefs – tegen leukemie, maar: hij gaf nooit op. Dat is ook het motto van de actie: 'Opgeven is geen optie'.

Door Eva Schipper

Alpe d'HuZes is een sportief evenement waarbij zoveel mogelijk geld wordt ingezameld voor onderzoek naar kanker en naar verbetering van de kwaliteit van leven van mensen met kanker. Op één dag beklimmen 5000 deelnemers fietsend, hardlopend, of wandelend maximaal zes keer de Alpe d'Huez, onder het motto 'opgeven is geen optie'. De koersdag is altijd op de eerste donderdag van juni en maakt deel uit van een hele koersweek, waar een heel jaar lang naartoe wordt gewerkt. Een bijzondere week vol saamhorigheid, waarin kanker voor iedereen bespreekbaar wordt gemaakt. In 2020 worden voor de vijftiende keer de 21 bochten van de Alpe d'Huez beklommen.

Binnen een paar dagen had Maik al ruim 4000 euro ingezameld, en het team van zeven mensen waar hij en zijn ouders deel uitmaken had al ruim 13.000 euro aan sponsorbijdragen ingezameld. Hiermee hebben de mannen hun streefbedrag van 2500 al behaald. Maik en Oswin bedwingen de 21 bochten van de Alpe d'Huez fietsend en Wendy gaat wandelend de berg op.

Ramon de Jong, zoon en broer, is in januari overleden aan leukemie, na een moeilijk gevecht van vijf en een half jaar tegen de ziekte. Nu gaat de familie samen de berg op, voor Ramon. Oswin: "Het wordt vast een hele emotionele tocht, maar het is tegelijk ook, denk ik, goed om te doen. We waren eigenlijk helemaal niet van plan om al zo snel aan deze actie mee te doen. Over een paar jaar misschien, dacht ik. Vrienden hebben me toch overtuigd om mee te gaan, en Wendy bedwingt de berg wandelend. Maik heeft vorige week pas besloten om mee te doen."

Tijdens de condoleance en herinneringsdienst voor Ramon werd ook al geld ingezameld voor de actie Alpe d'HuZes. "Het was onze keuze om toen voor dit goede doel te collecteren. De opbrengst was toen ook al bijna 2.000 euro." De reacties op de deelname zijn hartverwarmend. Maik: "Iedereen wenst me heel veel succes en ze zijn trots op me." Vrienden van het gezin gaan mee naar Frankrijk om het gezin en het team te steunen.

Oswin fietst al ruim twintig jaar. Hij zegt met een lach op zijn gezicht: "Het zit gewoon in mijn bloed, ik vind fietsen ontzettend mooi. Dat ook mijn zoon deze uitdaging voor aangaat, ter ere van zijn broer, vind ik fantastisch."

En dat fietsen, dat is voor Maik – geen fietser maar een voetballer – wennen. Hij is nog maar een paar dagen aan het trainen. Op een fiets die hij van een vriend heeft kunnen lenen. "Wennen is het zeker. De snelheid, de klikpedalen en de houding zijn zo al een paar lastige dingen. Maar ik bouw het rustig op. Gewoon iedere dag een stukje fietsen."

Het enige dat nog roet in het eten zou kunnen gooien, is het coronavirus, maar de deelnemers hopen dat Alpe d'HuZes in de eerste week van juni door mag gaan. Maik: "Nu zorgt het virus voor het 'voordeel' dat ik niet naar school hoef. Ik kan nu echt veel oefenen, omdat ik veel meer tijd heb." Hij weet nog niet zeker of hij na de actie nog doorgaat met het fietsen. "Misschien ga ik door met wielrennen als het na de beklimming nog steeds zo leuk is." En lachend: "Maar voetbal is natuurlijk ook heel leuk."

Iedereen kan nog geld doneren tot dat de actie begint. Dit kan via de website. Men kan dan kiezen om geld te doneren aan een specifiek teamlid of aan het hele team.


https://www.opgevenisgeenoptie.nl/fundraisers/bad-boys---girls-for-life

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten