Foto: Collectie Leo van der Linde
Foto: Collectie Leo van der Linde

Oplossing zoekplaatje: Op een klein stationnetje

Algemeen

AALTEN - Op het zoekplaatje 'Op een klein stationnetje' kwamen interessante reacties binnen.

De heer Bulten uit Warnsveld schreef: "Veel Aaltenaren zullen zich dit wel herinneren, net als ik. Ik zie de Blauwe Engel in de verte nog komen vanuit Winterswijk, Het sein staat al hoog aan de Parallelweg, de bomen van de overweg bij Plein Zuid zijn op handkracht al naar beneden gedraaid. Stationchef Guns met zijn oranje NS-pet is nog druk doende kaartjes te verkopen, terwijl de wachtende reizigers de met een potkachel verwarmde wachtkamer verlaten, om dadelijk op het perron in de trein te stappen. Aan de overzijde van het station worden bij KSA de geslachte kalveren voor export naar Italiƫ met mankracht ingeladen. De witte wagon wordt gekoeld met blokken droogijs. Een klein eindje verderop staan wagons met hout te wachten om gelost te worden. Grote, dikke stammen voor tropisch hardhout, geladen in Rotterdam, voor Te Paske Bouwmaterialen. Aan de ander kant van het station richting de Landbouw zijn de Aaltense kolenboeren ook druk bezig met het lossen van hun wagons met antraciet en nootjes 4. Hun paard met wagen staat geduldig te wachten. Het was toen ook druk op dat stationnetje met scholieren, mensen op weg naar werk. Dienstplichtige militairen gingen op zondagavond terug naar de kazerne. Ook de pensiongasten kwamen hier aan. En niet te vergeten Sinterklaas met de Zwarte Pieten op een zaterdag in november inhalen. Bij het verlaten van het perron werden de gebruikte kaartjes ingenomen. Hoe is het er nu? Het is OV en geen NS."

We kregen verder een tragisch verhaal te horen. Deze persoon schreef: "Boven in het station, waar de kleine raampjes zijn, waren twee Joodse meisjes ondergedoken: Mathilde Leezer en Eline Cosman. Mathilde was verpleegster in Den Haag en kwam uit Aalten. Zij vluchtte met haar vriendin Eline naar Aalten. Stations-chef Plekkenpol verstopte hen boven in het station. Buren - die echt fout waren in de oorlog - zagen met een verrekijker dat er soms gordijntjes bewogen en dat er Joodse meisjes verstopt waren. Ze hebben de Duitsers getipt en kregen vijf gulden voor ieder meisje. Ze zijn in Auschwitz vergast. De dochters van deze buren vrijden met de Moffensoldaten. Ze werden later na de oorlog kaalgeschoren en moesten door de straten van Aalten marcheren, met andere Aaltense NSB-mensen, die fout waren geweest in de oorlog en in gebouw Irene zaten opgesloten.".

Mimy Hermsen: "Ik ben hier vaak uitgestapt als ik bij mijn oma ging logeren." Harm Baas: "'s Winters ging ik met de trein naar school in Winterswijk. Deze reed altijd op tijd. Kon je de klok op gelijkzetten, zowel zomers als in de winter. Geen last van blaadjes op de rails of sneeuw." Harm Hoitink: " 's Zomers met de fiets naar Doetinchem naar de Kweekschool en 's winters met de trein." Riekje Boerma: "Met de taxi uit Bredevoort naar het station Aalten en dan naar de familie in Amsterdam met de trein! Mijn vader stapte altijd uit in Driebergen om koffie te kopen. Doodeng vond ik dat. Stel dat de trein wegreed...". Toos Kruisen: "Hier heb ik gewoond, rechts waren de poorten naar het rangeerterrein. En direct na de poort stond de kolenbak. De kolen werden aangevoerd met de trein."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant