Aaltense Gängeskes. Foto: PR
Aaltense Gängeskes. Foto: PR

De gids wandelt mee of komt aan huis

Oude foto's en verhalen, gängeskes en parels van plekjes

AALTEN - De VVV Aalten heeft weer een aantal routes opgefrist en ook een nieuwe route toegevoegd. Mensen kunnen routes zelfstandig lopen of met een gids en verschillende routes zijn ook op locatie te bekijken, waarbij de gids aan huis komt.

Historisch centrum Aalten
Nieuw is een 'route' die bestaat uit het bekijken van een honderdtal foto's en de bijbehorende verhalen. Er wordt verteld over een paardenslagerij, een slachterij midden in het dorp, een bier- en drankhandel, een garagebedrijf , een molen en de eerste hoorndraaierij. Alles in het centrum van Aalten. Met name interessant voor mensen die Aalten kennen. Deze nieuwe activiteit is alleen op locatie te bekijken. Men kiest zelf een locatie waar men kan beschikken over een scherm en een beamer. De gids komt dan 'aan huis' en zorgt voor een middag vol herinneringen. Ook kan gebruik gemaakt worden van een locatie in het Nationaal Onderduikmuseum.

Gängeskeswandeling
De meeste Aaltenaren kennen de Gängeskeswandeling. Aalten bezit sinds de late middeleeuwen een bijzonder patroon van historisch gegroeide 'gängeskes'. De huizen en boerderijen in het agrarische esdorp stonden verspreid langs een aantal uitvalswegen. Daartussen lagen de 'goarden ', de moestuinen van de inwoners. De gängeskes zijn van oudsher de verbindingsstraatjes tussen de dorpsstraten en de tuinen. Ze zijn meestal zo breed dat twee mensen met kruiwagens elkaar kunnen passeren. In de vorige eeuw zijn veel gängeskes verdwenen, maar toch bleef het oude patroon bewaard. Het padennetwerk van in totaal 2,5 kilometer is in 2011 voorzien van namen. Sommige paden hebben nog de originele naam en andere kregen een naam die herinnert aan de activiteiten van vroeger. Klokkenpad en Armenpad zijn voorbeelden. Al wandelend (met of zonder gids) kunnen mensen (nader) kennismaken met de geschiedenis van Aalten, de textielindustrie, de hoornindustrie en het verhaal achter het glas-in-loodraam in de Oosterkerk. De route is ook op papier verkrijgbaar, het routeboekje is te koop bij VVV Aalten 1,95 euro. De eerste inloop Gängeskes is zaterdag 18 april, start 14 uur bij Museum/VVV.

Gängeskes Junior
Voor kinderen is er de Gängeskes Junior. Struinend met opa Jan, Cato en Kees maken de kinderen een speurtocht door het dorp. Deze route is alleen op papier verkrijgbaar. Het mooi geïllustreerde boekje is verkrijgbaar bij VVV Aalten, 1,95 euro. Het is geschikt voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar.

Parelroute
Samen met de Gängeskes biedt de Parelroute een parelsnoer van bijzondere en mooie plekjes van Aalten. Deze route is alleen te volgen met een gids. Deze vertelt al wandelend over de geschiedenis van Aalten. De route is twee kilometer lang en loopt langs de oostzijde van de dorpskern. De route, die niet op papier verkrijgbaar is, is erg geschikt voor mensen die Aalten al kennen.
De wandelingen zijn te wandelen op een moment dat het schikt. De VVV-gidsen staan klaar.
Ook de Gängeskes- en de Parelroute zijn op locatie te bekijken.

Informatie
Voor meer informatie over boekingen 'op locatie' of wandelend met gids: telefoon 0543-473052, e-mail info@vvvaalten.nl, of aan de balie van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur of zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden