Foto: PR
Foto: PR

Groots muzikaal project Open Ogen van Eendracht Aalten

AALTEN - Op 3 en 4 april presenteert fanfare Eendracht Aalten een gloednieuwe voorstelling ontstaan op het fundament van 75 jaar vrijheid. Al maanden is de club actief om zich op deze avonden verrassend te presenteren. Het orkest wil met de gekozen invalshoek de ogen van de bezoekers openen met een mix van aandacht voor verleden, heden én zeker ook de toekomst. Het is de vereniging dankzij fondsbijdragen gelukt om de entree gratis te houden.

De fanfare werkt in de voorbereiding samen met vier grotere partijen die de ingrediënten van de avond extra inkleuren. Voorzitter Peter Kraaijenbrink: "Onze goede band met het Nationaal Onderduikmuseum komt ook bij dit project weer goed van pas en ook de Aaltense partner Figulus Welzijn verleende al vroeg in het traject volledige medewerking. Mooi om te zien hoe je zo samen met anderen een project een flinke dosis extra lading kan geven." Met partner KunstOpSchool worden de Aaltense basisscholen bij het initiatief betrokken en War Child sluit aan voor duiding en inhoudelijke kennis. Peter: "We vertellen binnenkort natuurlijk meer over al deze samenwerkingen. Er ontstaat zoveel moois, dat delen we graag. War Child is niet alleen inhoudelijk verbonden. We willen met de reeks voorstellingen actie voor ze voeren en een mooi bedrag inzamelen."

De voorstellingen van Open Ogen 2020 zijn in de Zuiderkerk in Aalten. Voor dit project zal de club deze locatie net als andere jaren omtoveren tot concertlocatie. Wat het publiek precies gaat horen en zien, blijft zoals gebruikelijk nog deels onbekend. Dirigent Egbert van Groningen: "We delen die avond verhalen in woord en muziek. Muziek maakt verhalen voelbaar. Moeilijke verhalen, maar ook mooie verhalen. Dat vraagt om een selectie van muzikale werken die aansluiten op de inhoud van de tekst. Voor die aansluiting werd naar veel nieuwe muziek gezocht, werden nieuwe arrangementen geschreven en nieuwe muzikale combinaties gecreëerd. Open Ogen is een belevenis, belevenissen moet je meemaken. Het wordt een veelzijdige mix en we gaan muzikaal dingen doen, die we nog niet eerder deden." Eendracht Aalten omschrijft de avonden als uniek, uitbundig en universeel. Peter: "We hopen dat Aalten ons na voorgaande projecten kent en weet wat je aan kwaliteit en inhoud kan verwachten. Het is een avond uit met een boodschap, die je juist samen moet beleven. We prijzen ons dan ook gelukkig met de fondsbijdragen van het VSBfonds, de gemeente Aalten (Samen Vrijheid Vieren) en het Fonds Voor Cultuurparticipatie. Er gaan enorme kosten gepaard met een dergelijk project, maar deze drie partijen maken het voor ons mogelijk om geen entree te heffen, de avond voor iedereen toegankelijk te houden en bovenal dit samen met alle bezoekers mee te maken."

Elke bezoeker moet zichzelf voorzien van een gratis ticket. Deze tickets zijn vanaf zondag 9 februari te downloaden via de link: www.eendrachtaalten.nl/openogen. Peter: "Wie zichzelf van een plekje wil verzekeren, registreert zich snel en schrijft een van deze twee data alvast in de agenda. Het wordt echt bijzonder." De komende weken gaat het orkest samen met alle participanten aan de slag met het verder instuderen van de stukken. Egbert: "Er moeten nog heel wat puntjes op de 'i', maar daar hebben we ook nog tijd voor. Iedereen is gemotiveerd om ermee aan de slag te gaan en er muzikaal weer wat speciaals van te maken. We gaan een mooie voorbereidingstijd tegemoet."

Meer berichten