Spelmoment uit het duel Rijnvogels-AZSV. Foto: PR

Zwaarbevochten zege in Katwijk voor AZSV

Algemeen

AALTEN - AZSV heeft een zwaarbevochten zege behaald in Katwijk. FC Rijnvogels werd met 1-2 verslagen. De eindstand stond al na tien minuten op het scorebord, maar de resterende 85 minuten (inclusief blessuretijd) leverden een boeiend gevecht op. De thuisclub zou bij een jurysport op punten de winnaar zijn geweest, maar nu gingen de drie echte punten in de bus mee naar Aalten. De roodwitten leverden een geweldige teamprestatie en door het gelijkspel tussen DHSC en SC Feyenoord komt AZSV weer iets dichterbij de koploper uit Utrecht.

De wedstrijd was nauwelijks begonnen en nog niet alle AZSV-supporters waren zelfs al gearriveerd op sportpark de Kooltuin van FC Rijnvogels of Niek te Veluwe scoorde na een vrije trap van Kars Vierwind de 0-1. En nog geen 60 tellen kopte Michael Vaags uit een corner van Sjoerd te Boekhorst de 0-2 achter doelman Jeffrey Verkerk. Voor de thuisclub was dit een wake-up-call, want ook vorige week stonden ze binnen tien minuten op een 3-0 achterstand. Vanaf dat moment begon het voetbalgevecht geleid door een jonge arbiter uit Groningen die beide teams probeerde te laten voetballen en alleen ingreep als het echt nodig was. Scheidsrechter Groenewegen liet veel toe, maar wist op het goede moment de teugels aan te trekken en had daarbij slechts één gele kaart nodig.
AZSV leek comfortabel met 0-2 te leiden, maar Jesse Driebergen schoot na een corner van de thuisclub de 1-2 achter Jasper te Kolste, nadat de bal in eerste instantie tegen de lat was gekopt. Daarna was het duel weer open en liep AZSV vooral achter de Rijnvogels aan, maar verdedigend stond het goed bij de Aaltenaren. Tien minuten voor de pauze waren er twee goede momenten voor de Katwijkers. Een kopbal van Dennis Bakker uit een vrije trap van Jaap van Duijn zorgde voor gevaar en een schot van Van Duijn uit een voorzet van Niek Ossevoort belandde in het zijnet.

Tweede helft
In de tweede helft was de ploeg van Dave de Jong zuiniger op de bal bij een goede tegenaanval en na acht minuten bediende Freek Mulder Joost Rasing, die met een volley goed uithaalde. De bal ging echter via een Rijnvogels-verdediger over de achterlijn. Uit die hoekschop van Sjoerd te Boekhorst schoot Niek te Veluwe net naast. Ook een schot van Sjoerd te Boekhorst ging over het doel van Verkerk en boogballetje van Kars Vierwind ging naast.
Daarna kreeg de thuisclub de beste kans van de wedstrijd. Een verre bal van doelman Jeffrey Verkerk kwam plots voor de voeten van Jaap van Duijn, die de bal met links niet alleen langs Jasper te Kolste tikte, maar ook naast het doel. Normaal gesproken zijn dit soort buitenkansjes een prooi voor de topscorer van FC Rijnvogels. Met twaalf goals nam hij tot afgelopen zaterdag bijna de helft van de productie van de ploeg van trainer Jimmy Simons voor zijn rekening. Bijna alle aanvallen gingen over de linkerflank via deze oud-prof, maar hij kon niet zo'n stempel op de wedstrijd drukken als in Aalten.
Dave de Jong wisselde eerst Sjoerd te Boekhorst en iets later Erwin Nieuwboer en bracht Rik van der Eerden en Jardell Kruidbos. Zo'n twintig minuten voor tijd schoot Van der Eerden de bal net over het doel van Rijnvogels, waardoor de thuisclub bleef geloven in een gelijkspel. Een schot van Kevin de Jong ging net naast en Rijnvogels bleef aandringen. Ze gaven daardoor ook meer ruimte weg, maar AZSV verzuimde die goed te benutten. In blessuretijd ging een schot van Romano van der Stoep voorlangs. Daarna ging het over en weer. Doelman Verkerk hield Nick van Breugel van de 1-3 af en in de tegenaanval schoot Romano van der Stoep goed in, maar Jasper te Kolste liet zich niet meer passeren. In de vijfde minuut van de blessuretijd kreeg Rik van der Eerden een hele goede kans om de wedstrijd op slot te doen, maar uit een voorzet van Jardell Kruidbos schoot de Doetinchemse spits over. Kort daarna floot scheidsrechter Groenewegen af en kon AZSV drie punten bijschrijven. Een gelijkspel had de verhoudingen beter weergeven, maar op de lange terugreis maalde niemand daarom.
Komende zaterdag volgt wederom een verre uitwedstrijd. Dan speelt AZSV in Ridderkerk tegen Rijsoord, dat met 2-0 verloor van DUNO D.

FC Rijnvogels-AZSV 1-2 (1-2). 5. 0-1 Niek te Veluwe. 6. 0-2 Michael Vaags. 10. 1-2 Jesse Driebergen.
Scheidsrechter R. Groenewegen uit Groningen gaf een gele kaart aan Jesse Driebergen van FC Rijnvogels.
Opstelling AZSV: Jasper te Kolste, Freek Mulder, Jonathan Goosen, Michael Vaags, Bram Rensing, Niek te Veluwe, Erwin Nieuwboer (76. Jardell Kruidbos), Kars Vierwind, Joost Rasing (79. Luka ter Haar), Sjoerd te Boekhorst (65. Rik van der Eerden), Nick van Breugel.
Opstelling FC Rijnvogels: Jeffrey Verkerk, Dirk Jan van den Oever, Niek Ossevoort, Jesse Driebergen, Kevin de Jong (86. Luuk Slegt), Jaap van Duijn, Reno van Heiningen, Dennis Bakker, Brian Thong (80. Benjamin van de Haak), Roy van Leeuwen (65. Romano van der Stoep), Diederick Hoogerwaard.