Directeur Bert van Asselt op De Akker, onderdeel van GUV. Foto: Archief/ Iwan Koster
Directeur Bert van Asselt op De Akker, onderdeel van GUV. Foto: Archief/ Iwan Koster

GUV stelt: 'Gemeente verhoogt tarieven voor begraven, maar dienstverlening daalt'

Algemeen

AALTEN – De gemeenteraad van Aalten heeft in 2019 ingestemd met het voorstel om de tarieven voor begraven zo goed mogelijk kostendekkend te maken. Dat betekent dat de tarieven per 1 januari sterk gestegen zijn. Uitvaartorganisatie GUV vindt de verhoging van de tarieven te sterk, en vindt bovendien dat voor iedereen veel duidelijker moet worden wat de gewijzigde regels betekenen voor de kosten en mogelijkheden. GUV heeft met de gemeente gesproken over de bezwaren, maar dit heeft niet geleid tot aanpassing van het besluit.

Bert van Asselt, directeur van de GUV, legt uit: "Wij hebben, al 25 jaar, de gemeente Aalten aangesproken op het beheer van de gemeentelijke begraafplaatsen in financiële zin. Wij zijn het niet eens met het feit dat al het geld dat binnenkomt, als betaling voor het begraven en voor het grafrecht, wordt toegeschreven aan de baten voor het jaar dat het binnenkomt. Zónder dat een deel wordt gereserveerd als voorziening voor onderhoud gedurende de jaren dat het grafrecht duurt. Dat is niet in overeenstemming met dat wat normaliter boekhoudkundig gebeurt. Ook hebben wij, reeds vele keren, geadviseerd de rechthebbenden (grafeigenaren) een kleine bijdrage per jaar voor het onderhoud te laten betalen, om zo het jaarlijks onderhoud te helpen bekostigen. Dat is niet gebeurd, waardoor er nu -nu er steeds minder begravingen zijn – steeds tekorten zijn in de exploitatie van de begraafplaats."
Van Asselt vindt dat de kostenstijging expliciet gepubliceerd had moeten worden in Aalten Actueel, de wekelijkse informatiepagina's van de gemeente in deze krant. De informatie is wel terug te vinden op de website van de gemeente Aalten, maar alleen voor wie daarnaar op zoek gaat. Hij legt uit: "Nu komt de kostenstijging vaak pas naar buiten als wij met nabestaanden aan tafel zitten voor het regelen van een uitvaart. Onze uitvaartleiders zijn dan de brengers van het slechte nieuws, nieuws dat het gevolg is van gemeentelijk beleid. Wij worden er echter op aangesproken, ook bij klachten over onderhoud en dergelijke. Veel mensen denken dat de begraafplaats 'onder GUV valt', terwijl de begraafplaats eigendom is van de gemeente en onder verantwoordelijkheid van de gemeente valt."

Henk-Jan Harbers, uitvaartbegeleider bij GUV licht toe: "We hebben alles op een rijtje gezet en daaruit blijkt dat de prijsstijging zeer groot is, terwijl de mogelijkheden voor begrafenissen dalen."

Van 3.000 naar 4.538 euro
Als voorbeeld noemt GUV de kosten voor begraven met 30 jaar grafrechten. Dat was in 2019 nog 3.000 euro, en dat kost nu volgens de nieuwe regels 4.538 euro. Dat komt, naast de forse kostenstijging van het grafrecht (van 2.415 naar 3.756 euro) ook door de iets hogere kosten voor het begraven (van 520 naar 544 euro), maar vooral ook doordat de kosten van de 'voorloper' (de medewerker van de gemeente die de rouwstoet begeleidt naar het graf en die tijdens de plechtigheid de lift bedient) nu apart in rekening worden gebracht. Daarbij gaat het om een bedrag van 170 euro.

Toeslag voor begraven op zaterdag
Bovendien betaalt men in Aalten voor een begrafenis op zaterdag vanaf 1 januari van dit jaar een toeslag van 408 euro. Zo wordt een begrafenis op zaterdag bijna 2.000 euro duurder dan voorheen. "En dat terwijl de service minder wordt. Naast de versobering van het onderhoud van de begraafplaats is ook begraven na 16.00 uur niet meer mogelijk volgens de nieuwe regels. Dat betekent dat er dus veel minder kan, terwijl er meer betaald wordt", aldus Harbers.

De verhoging van de kosten van begraven is wel gepubliceerd door de gemeente, maar alleen door te melden dat de gemeentelijke belastingverordening is aangenomen door raad. De zeer forse prijsstijging van de kosten van begraven en grafrecht is onvoldoende duidelijk geworden, aldus de GUV. "Wij willen niet dat nabestaanden van iemand die begraven worden als wens had, pas bij een gesprek met één van onze uitvaartbegeleiders voor het regelen van de begrafenis – sowieso al een emotioneel moment - te horen krijgen, hoe sterk de kosten van begraven zijn gestegen", aldus Bert van Asselt, directeur van GUV. "De sterke stijging van de prijzen kan zelfs betekenen dat mensen met een smallere beurs niet kunnen kiezen voor begraven, terwijl zij dit om geloofs- of andere redenen wel zouden willen."

Van Asselt: "Het verhogen van de grafrechten is in onze ogen ook op termijn geen oplossing voor het probleem. Wat als er nog maar dertig begravingen per jaar zijn? Gaat de gemeente dan 15.000 euro voor een graf vragen?"

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant